0.542. 537 86 70

Selda Asan, Aydın Şafak Ailesi’ne katıldı..

Sevgili Okurlar.. Bu günden itibaren Aydın Şafak yazı ailesine başarılı bir girişimci iş kadını olan, Türkçe’yi, İngilizce’yi, Romanca’yı, İspanyolca’yı ana dili gibi konuşan, aynı zamanda gazetecilik de yapan Selda Asan İspanya’dan katıldı.

2021-07-27

Selda Asan’ın yazılarına geçmeden önce kendisini yaptığım “Bir iş kadınının en önemli özelliklerinden” bahseden aynı zamanda başarılı bir girişimci nasıl olunur sorularının da cevap bulduğu röportaj ile okurlarımıza tanıtmak istiyorum.

Romanya’da doğan ve İspanya’nın Valensiya kentinde yaşayan, hayatı başarılarla dolu başarılı bir iş kadını olan Gazeteci Selda Asan’ın Türkiye'ye, Türklere ve Türkçe'ye karşı aşırı sevgisi bizleri Aydın Şafak’ta buluşturdu.

Önemli birçok görevi bir arada yürütebilen, sempatikliği enerjisi ile her girdiği ortamın dikkatini çeken, çevresinde çok sevilen bir kişilik olan Selda Asan ile röportajımıza geçmeden önce; “Selda Asan kimdir?” sorusuna cevap olacak videoyu sizlerle paylaşıyorum. Verdiğim lingi tıklayarak “Selda Asan kimdir?” kendisini daha yakından tanıyabilirsiniz. https://www.youtube.com/watch?v=RRQDdqmXFZo

İspanyol Televizyonlarında yaptığı çeviriler ile ün yapan bir gazeteci olan Selda Asan TGRT’nin de İspanya Temsilciliğini yapıyor. (https://www.youtube.com/watch?v=tMDgjuKgnlU)

Türk ve İspanyol iş dünyasının yakından tanıdığı bir isim olan Selda Asan, Türkiye ve İspanya arasında geliştirilen projelerde köprü görevini de üstleniyor. Aynı zamanda Türkiye’nin Valensiya Fahri Konsolos Yardımcılığı görevini de üstlenen Asan, profesyonelliği ve iyi insan ilişkileriyle büyük beğeni topluyor.

Kültür ve sanat alanında da imzası bulunan, yaptığı çeviriler ile dikkati çeken Selda Asan birçok görevi bir arada yürüten başarılı bir iş kadını.

Aydın Şafak Gazetesi’ni 5 - 6 yıldır takip ettiğini ve habercilik anlayışını başarılı bulduğunu söyleyen Selda Asan, gazetenin yazarı olmaktan da mutluluk duyduğunu, ilerleyen süreç içinde bilgi birikimlerini okurlarımız ile zevkle köşe yazılarında paylaşacağını belirtirken ilk sorumuzu sorarak röportajımıza başladık.

Nasıl girişimci oldunuz? Başarıya nasıl ulaştınız?

“Hiç kimse girişimci olarak doğmaz. Yalnız herkes kendi işini kurmayı ve yönetmeyi öğrenebilir. Girişimci olmak, sadece bir iş kurmaktan daha fazlasını ifade eder. Girişimci olmak, tutum, motivasyon ve başarılı olma arzusuna sahip olmak demektir. Tüm başarılı girişimcilerin bazı ortak özellikleri ve benzer bir düşünce tarzı vardır. Kendinden emin ve iyimserdirler. Disiplinlidirler ve karşılaştıkları yeni fikirlere açıktırlar. Bende bu özelliklere sahibim.”

Başarılı olabilmenin özellikleri sizce nelerdir?

“Başarılı olabilmenin birçok özellikleri vardır. Bunları ayrı başlıklar altında ele alıp incelememiz gerekir.

Başarının birinci maddesi “Disiplin”dir.

Disiplin başarılı girişimcilerin olmazsa olmazıdır. Disiplin içindeki bir girişimci işlerini sorunsuz şekilde yürütmeye odaklanır ve onları başarıdan uzaklaştırabilecek her olumsuzluğu ortadan kaldırırlar. Girişimciler, yüksek düzeyde öz disipline sahip insanlardır. Genel stratejiler oluştururlar ve bunları başarmak için taktikleri ana hatlarıyla belirleyerek hedeflerine ulaşmak için her gün harekete geçecek kadar disiplinlidirler.”

Başarılı girişimciler nasıl bir kişiliğe sahip insanlardır?

“Başarılı girişimciler özgüvenleri yüksek çok güçlü bir kişiliğe sahiptir, bilgi ve gelişmeye heveslidir. Özgüven aslında, kişinin kendi güçlü yönlerine ve aynı zamanda kendi kişiliğine olan güveni, sınırlarını aşmalarına ve işlerini üst düzeye taşımalarına yardımcı olan bir özeliğidir. İşleri diğerlerinden daha iyi yapma yeteneklerine inanırlar veya iş fikirlerinin diğerlerinden daha iyi olduğuna inanırlar. Girişimciler konulara bakabilme özelliği ile önündeki engelleri daha kolay görebilir ve bu özelliği ile işleri daha hızlı hareket ettirir.

Bunun yanı sıra, bir girişimcinin sahip olması gereken en önemli niteliklerden bir diğeri “bağımsız ve özgür” olabilmeleridir. Bu özgürlük girişimciye tatmin sağlayan faaliyetlere yönelik sürekli bir dürtüyle sahip olma yetisi verir. Bir girişimci, girişimlerinin takdir edilmediği, fikirlerini hayata geçirmesine izin verilmediği bir ortamda kendini asla tatmin hissetmez, sürekli olarak kendi efendisi olmak, artan risk ve sorumlulukları almak ister.”

Bir girişimciyi iş dünyasında zayıf gösteren şey nedir? Yaratıcılık ruhu ve vizyonu nasıl olmalıdır?

“Başarılı girişimciler yenilikçidir ve sürekli gelişmenin yollarını ararlar. Herhangi bir yenilik unsuru olmadan, bir girişimci iş dünyasında zayıftır. Fikirler, hatta yenilikçi olanları öldürmek çok kolaydır. Bilginin girişimcilere, girişimcilerin de bilgiye ihtiyacı vardır. Başarılı bir iş sahibi olmak istiyorsanız, şimdiye kadar karşılanmamış belirli ihtiyaçları karşılamak için piyasada hali hazırda var olana yeni bir şey getirmek önemlidir. Bu, bir inovasyon sürecine ihtiyaç olduğu anlamına gelir.

Başarılı girişimciler, sürekli yenilik yapan sınırsız hayal gücüne sahiptirler. Başarılı bir girişimci, sorunları gündeme getirmez, çözümler üretirler. Vizyonu ve başarılı olma hırsı olan bir kişi, diğer ekip üyelerinin göremediği çözümü görebilir. İyi bir girişimci yaratıcıdır ve önüne çıkan tüm fırsatlardan nasıl yararlanacağını bilir. Liderlik becerileri nedeniyle, başkalarının sorun gibi gördüğünü sorun olarak görmez, hızlıca çözümü üreterek sonuca ulaşır.

Girişimci bunu nasıl başarır?

“Başarılı girişimciler doğası gereği iyimserdir, olumludur ve her şeyin iyi tarafını görür, her zaman her soruna çözüm bulur. İstenilen başarıya ulaşmak için her zaman olumlu düşünür, bir engelle karşılaştığında asla pes etmez. Birçok insan kendi işini kurmak ister, ancak bunu kâr -  zararı düşündükleri için yapmazlar. Olumsuz düşünce diye bir şey onlar için yoktur. Özgüvenleri ve pozitif düşünceleri sayesinde zorlukları kolayca aşarlar. Cesareti olmayan zaten girişimci olamaz.”

“Başarılı girişimciler, en belirsiz koşullarda bile doğru kararları verebilirler. Özellikle başlangıçta girişimci, iş anlamına gelen her şeye dahil olur. Daha sonra, iş başarılı olmaya başladıktan sonra, ekip üyelerinin sorumluluklarını nasıl devredeceğini bilmesi önemlidir, böylece her faaliyet alanı bir uzman tarafından yönetilir. O zamana kadar girişimcinin işe tam olarak dahil olması ve vizyonuna saygı gösterilmesini sağlaması normaldir. Bunun için o anda, çoğu zaman stres ve güvensizlik koşulları altında kararlar verebilmelidir. Girişimcilik riskler içerir ve bu riski almaya her zaman hazırdırlar..”

Girişimci bir kadın işe nasıl başlar mesela siz işe nasıl başlarsınız?

Mesela ben bir işe “Tutku” ile başlarım. Başarılı her girişimci de bunu böyle yapar. Başarılı girişimciler, iyi bilinen ve hoş bir alanda başarılı olma ve gelişme arzusundan yola çıkarak işlerine tutkuyla başlarlar. Herhangi bir iş tutkuyla, kendi fikirlerinizden, keyif aldığınız şeylerden ve yapmayı bildiğiniz şeylerden başlamalıdır. Daha önce çalışmadığınız veya sevmediğiniz bir alanda işe başlarsanız başarısız olma ihtimaliniz çok yüksektir. Her şey tutkuyla, sizi karakterize eden benzersiz ve özel bir şey yaratma arzusuyla başlarsa, işiniz gelişecektir. Tutkunuza inandığınız sürece, tutku sizi başarıya götürebilir.”

Çok sabır gerektiren bir şey? Siz de sanırım çok sabırlı birisiniz..

“Elbette.. Sabır ve yanı sıra hırs çok önemlidir. Başarılı girişimciler, tüm engellere rağmen kolay pes etmezler, yola devam etmeyi seçerler. Herhangi bir alanda, başarılı olmak için hırsınız olmalıdır. Özellikle girişimcilik hayatınızın başlangıcında mutlaka yaşayacağınız zor anlar sizi yıldırmamalıdır. Başarılı bir girişimci, herhangi bir engelin üstesinden gelmek ve hayalinden vazgeçmemek için gereken azim ve kararlılığa sahiptir. Ben her zaman elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışırım ve bir engel oluştuğunda başladığım işten asla vazgeçmem.”

“Risk almak da çok önemlidir. Baraşırılı bir girişimci ya da iş kadını risk almaktan korkmayan kişilerdir. Bizleri başarılı kılan şey risk almak ama aynı zamanda kararları kontrol etmektir. Birçok insan, risk alanların bunu çok fazla düşünmeden yaptığını düşünür. Aslında bir girişimci için risk almak dikkatli bir plânlama ve arkasında çok çalışma gerektirir. Hiçbir şey tesadüf değildir. Alınan herhangi bir risk, dikkatli bir ön analiz ve istenen hedeflere ulaşmalarını sağlayacak bir plân anlamına gelir. Başarılı girişimci yol boyunca öğrenir, risk alır ve gerektiğinde plânları ayarlar, inisiyatif alır.”

Bu güzel röportajınız için size teşekkür ederim Selda hanım.

Aydın Şafak yazı ailesine hoş geldiniz.

Okuyucularımız yazılarınızı merakla bekliyor.

- Ben de teşekkür ederim Yalçın Bey. Sizlerin engin tecrübesi bizlerin yol göstericisi olacaktır şüphesiz. Sizin aracılığınız ile İspanya ile Türkiye, dolayısı ile Aydın Şafak okurları ve Aydınlılar arasında bir bağ kurabilmenin şimdiden heyecanı içindeyim. Yakında okurlarımızla buluşmak dileği ile selam ve sevgilerimi sunuyorum.

Sepetim