0.542. 537 86 70

Ruhsatsız JES’lere suç duyurusu…

Aydın Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu, Jeotermal Elektrik Santrallerini ruhsatsız çalıştıranlar hakkında kamu davası açılması için suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda, Aydın ilinde faaliyet gösteren 23 JES’den 15’inin yapı kullanma izin belgesi olmadan faaliyetine göz yumulduğu vurgulandı.

2019-12-08

Aydın Barosu’nda düzenlenen toplantı ile basın açıklaması yapan ve suç duyurusu hakkında kamuoyunu bilgilendiren Aydın Barosu  Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Avukat İsmail Türkbay, Aydın ilinde faaliyet gösteren 23 JES’den 15’inin yapı kullanma izin belgesi olmadan faaliyetine göz yumulduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Kimseye ayrıcalık yapılamaz. Kanunlar herkese eşit uygulanmak zorundadır. Yaşama hakkı ve sağlıklı bir çevrede yaşamak en tabii insan haklarındandır. Bunun bilincinde olan Baromuz, çevre kirliliğine neden olduğu ve ruhsatsız çalıştığı kamuoyunun gündemine gelen JES’lere karşı çalışma başlatmıştır. Kamuoyunun gündeminde olan konu üzerinde yapılan çalışmada Aydın genelinde şimdilik 23 JES’in 15’inin yapı kullanma izni olmadığı tespit edilmiştir. JES’lerin kurulması için öncelikle bir bina ve müştemilat gerekir. Bunlar için plan ve proje yapmaları, inşaat izni almaları, iskan ruhsatı almaları zorunludur. Belgelerin temin edilmemesi durumunda İmar yasasının 32. maddesine göre  inşaat yerel Belediye tarafından mühürlenir.”

Türkbay, Aydın Barosu’nun yasanın verdiği hakları kullandığını ifade ederken, “Yerel Belediyelerin ruhsat vermeye yetkili görevlileri ile, Merkezi İdarenin JES’lere ruhsat vermeye ve denetlemeye yetkili sorumlularının tespit edilerek, hakkında kamu davası açılması  için suç duyurusunda bulunulmuştur” diye konuştu.

Aydın Barosu tarafından yapılan suç duyurusu Efeler, Köşk, Germencik ve Kuyucak ilçelerinde yapıldı.

Aydın Baro Başkanı Avukat Gökhan Bozkurt ise, “Bizim için öncelikli olan insan canıdır. Bizler Aydın’da yaşıyoruz. Temiz bir çevrede yaşamak hemşerilerimizin hayatıdır ve yaşama haklarıdır. Bunun için Belediyelerin ve diğer Kamu Kurumlarının üzerlerine düşen denetim görevlerini yerine getirmek zorundadır. Biz, JES’lerin ruhsatsız çalıştıklarını ve yetkililerin denetim görevlerini yerine getirmediklerini ifade ettik” dedi.      

Sepetim