0.542. 537 86 70

Özlem Çerçioğlu’nun bir başarı hikâyesi…

AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE ŞİRKETLERİNİ MİLYOLARCA TL ZARAR ETTİRDİ…

2018-11-05

Her fırsatta “Ben Abdestimden Eminim” diyen Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem ÇERCİOĞLU’nun biyografisini okuyunca “1988’de Selçuk Üniversitesi Makine Resim Konstrüksiyon Bölümünden mezun olduktan sonra yurt dışında başarılı çalışmalara imza atarak adından söz ettirmiş ve New York’ta Müşteri İlişkileri Müdürü olarak görev yapmış.  Hangi kuruluşta olduğu bilinmemekle beraber Sanayici olarak da faaliyetlerde bulunmuş” açıklamasını görüyorsunuz. Kağıt üzerinde kendini başarılı gösteren ÇERÇİOĞLU kendi denetimi altındaki Büyükşehir Belediye şirketlerini ise MİLYONLARCA TL ZARAR ETTİRDİ. 

5216 Sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu ve 5293 Sayılı Belediye kanunu ile sermayelerinin tamamı veya çoğunun kamu tüzel kişisine olmak kaydıyla belediyeler kendilerine bağlı şirket kurmaları mümkün kılınmıştır.

Belediye şirketleri her ne kadar Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kuruldukları için özel hukuk hükümlerine tabi olsalar da bu şirketlerin yönetim kurulu başkanı belediye başkanıdır ve şirketin çalışma düzeni ile ilgili emir ve talimat verme yetkisinin de belediyenin elinde olması ayrıca, kamu payı % 50 den az olmamak kaydıyla belediyelerin kurdukları veya doğrudan doğruya ya da dolaylı olarak ortak oldukları her çeşit işletme ve şirketler SAYIŞTAY DENETİMİNE tabi tutulmuştur. Bu durum, kamu kaynağı kullanan belediye şirketleri, normal şirketten farklı olarak karşımıza çıkmaktadır.

BELEDİYE ŞİRKETLERİNİ, KİT’lerden ayıran temel nokta KARA GEÇMEK amacıyla özel sektör kurallarına göre BASİRETLİ BİR TACİR gibi yönetilmek zorundadır.

Aydın Büyükşehir Belediyesi, EKMEK, TOPLU ULAŞIM, OTOPARK, KAFETARYA, SOSYAL TESİSLER  v.b. hizmetlerin Belediye şirketleri eliyle yürütülmesi için Kuruluş İzinleri, Faaliyet Konuları ve Sermayeleri Büyükşehir Belediye Meclisi kararı ile oluşturulan Belediye Şirketleri kurulması için normal prosedürü kullanmak yerine Özlem ÇERCİOĞLU kimin tarafından verildiği bilinmeyen 50 BİN TL sermaye ile asgari ücretle çalışan kişiler adına kurdurulan şirketleri bu kişilerden HİBE yoluyla devralma yoluna gitmiştir. Yani 80 Büyükşehir Belediye Meclis üyesini hiçlemiştir. Peki bu işlemleri 17 ilçede halkın seçtiği 17 Belediye başkanı ile ilçe Belediye Meclis Üyelerinin arasından seçilen 63 ilçe belediye meclis üyesinden oluşan 80 kişilik Aydın Büyükşehir Belediye Meclis üyeleri ile değil de  kiminle gerçekleştirmiştir önce ona bakalım..

FETO/PDY Silahlı Terör Örgütünün 15 Temmuz 2016 tarihinde Millet iradesine ve T.C. Hükümetini devirmek üzere gerçekleştirdiği hain darbe girişiminden hemen sonra Mersin C. Başsavcılığı tarafından gözaltına alınan ve  tutuklanarak 13.5 ay Hatay Cezaevinde yatan ve yargılandığı Mersin 7. Ağır Ceza Mahkemesinin 29. 09. 2017 tarihli duruşmasında tahliye edildikten 2 gün sonra aynı mahkeme tarafından tekrar hakkında yakalama kararı çıkarıldığı halde halen FİRARİ OLAN ve kamuoyunda FETO Belediyeler imamı olarak adlandırılan, 2013 yılından tutuklandığı 18. 08. 2016 tarihine kadar Aydın Büyükşehir Belediyesi ile ASKİ Genel Müdürlüğü’ne kendisine tahsis edilen başkanlık katındaki oda da Danışmanlık Hizmetleri verdiği bilinen ve hakkında Aydın C. Başsavcılığı tarafından hazırlanan İDDİANAMELER ile Özlem ÇERCİOĞLU ile birlikte AYDIN 1. AĞIR CEZA MAHKEMESİ ve ASLİYE CEZA MAHKMELERİNDE yargılaması yapılacak olan Erkan KARAARSLAN  Aydın Büyükşehir Belediyesine HİBE yoluyla AYBEL İNŞAAT GIDA A.Ş., AYDIN İMAR A.Ş., AY JEOTERMAL ENERJİ A.Ş. şirketlerini kazandırmış bunlardan AYDIN İMAR AŞ ve EGE ET AŞ’de bir dönem Yönetim Kurulu Başkanlığı yapmış ve bu şirketlerden AYBEL AŞ ile EGE ET AŞ’nin başına Genel Müdür olarak bacanağı Muharrem ŞANLI’yı, AYDIN İMAR AŞ’nin başına eski çalışanı yine birlikte Mersin 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılaması devam eden Ümit ERKAN’ı getirdiğini yine  bu şirketlerin Yönetim Kurulu üyeliklerine de önce Aydın Büyükşehir Belediyesi ve ASKİ Genel Müdürlüğüne bürokrat olarak atanmasını sağladığı Bülent BOZBAŞ, Nermin CANYURT, Önder YEĞEN, Mehmet Volkan ZEYTİN, Aygün KEÇEÇİ, Ertuğrul YAMEN, Vural ŞAHBENDEROĞLU, Ahmet Uğur CEBECİ, Pınar Gülmez AĞIRBAŞ, Erdoğan ÖZTÜRK, Hakan OLGAÇ, Alaattin ÖZÇELİK, Sinan YAMEN, Egemen Emre BEŞLİ v.b. bürokratların atanmasını sağlamıştı.

Özlem ÇERCİOĞLU’na “Bu şirketler senin kontrolünde mi yoksa Erkan Karaarslan’ın kontrolünde mi?” sorusunu geçmişte bunun için sormuştuk.

Bütün ısrarlarımıza rağmen kamu kaynağı kullanan bu şirketler “KAR’MI EDİYOR, YOKSA ZARAR MI?” sorularımıza 4 yıldır duyarsız kalarak HESAP VERMEKTEN KAÇAN Özlem ÇERCİOĞLU’NUN bu tutumu karşısında SON ÇARE olarak NAKTİ VE AYNİ ÖDENMİŞ SERMAYESİ TOPLAM 83.4 MİLYON TL OLAN 4 BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE ŞİRKETİNİN denetlenmesi  ve Mali Bilançolarının Kamuoyuna açıklanması için 2017 YILINDA SAYIŞTAY BAŞKANLIĞINA YAPTIĞIM BAŞVURU ÜZERİNE bu şirketlerin kendi tuttukları resmi kayıtlar üzerinden (kayıt dışı olanlar hariç)  yapılan 2017 yılı mali denetim sonucu BU ŞİRKETLERİN MİLYONLARCA TL ZARAR ETTİKLERİ SAYIŞTAY DENETİM RAPORU YAYINLANDI..

https://www.sayistay.gov.tr/tr/?p=2&ContentID=12364

AYBEL A.Ş.

Aydın Büyükşehir Belediyesinden sağlanan 35 MİLYON TL sermayesi ile Halk Ekmek, otopark, cafe, büfe ve Plaj şemsiye şezlong işletmeciliği faaliyetleri sürdürmektedir. 

GEÇMİŞ YILLAR ZARARI : -11.304.750,24 TL

2017 FAALİYET ZARARI :    -8.447.367,96  TL

TOPLAM ZARAR              : -19,752,118,20 TL

EGE ET  A.Ş.

Aydın Valiliği Devir Tasfiye ve Paylaştırma Kurulu Kararı ile Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmiş bir ticari şirkettir. Şirket, toplam ödenmiş 15.000.000 TL sermayesi ile ET Ürünleri Kesim ve Satış Faaliyeti sürdürmektedir.

GECMİŞ YILLAR ZARARI:  -9.365.830,98 TL

2017 DÖNEM ZARARI   :     -798.510,12 TL

TOPLAM ZARAR             : 10,164,341,10 TL

AYDIN İMAR A.Ş.

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nden sağlanan 100 MİLYON TL sermayesi ile yine Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alınan ve bu şirkete teslim edilen 88 adet HALK OTOBÜSÜ (SARI CİVCİVLER) ile Aydın ilinde toplu taşımacılık faaliyeti sürdürmektedir. Sayıştay denetiminde eksik kalan kısmı burada ilave etmek gerekir. Aydın İmar A.Ş.’nin sürdürdüğü Toplu ulaşım hizmet zararını düşük göstermek için hileye başvurulmuştur. Sarı Civcivlerin her biri günlük ortalama 50 Litre mazot tüketmektedir. Toplam 88 Araç günlük 4 bin 500 Litre, aylık 135 bin Litre ve yıllık 1 milyon 650 bin Litre mazot tükettiği ancak bu akaryakıt giderleri araçların hizmet vermeye başladığı 2015 yılından itibaren AYDIN İMAR A.Ş. yerine Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından ödenmektedir. Sadece 2018 yılı akaryakıt gideri günün rayiç bedeli üzerinden 10 MİLYON TL tutmaktadır.

GEÇMİŞ YILLAR ZARARI :  -10.659.722,77 TL

2017 FAALİYET ZARARI :    -4.021.624,75 TL

TOPLAM ZARAR              : -14,681,347,52 TL

AY JEOTERMAL ENERJİ A.Ş.

Aydın Büyükşehir Belediyesinden sağlanan 10 MİLYON TL sermayesi ile jeotermal kaynaklarından elektrik enerjisi üretmek, konut ısıtmacılığı, seracılık, termal turizm vb. faaliyetler için kurulan şirket hiçbir faaliyeti bulunmamakta sadece Yönetim Kurulu Üyelerine ve şirket çalışanlarına maaş ödemektedir. 

GEÇMİŞ YILLAR ZARARI:  -1.224.487,81 TL

2017 DÖNEM ZARARI   :     -448.465,50 TL 

TOPLAM ZARAR              : -1,672,953,31 TL

Sepetim