0.542. 537 86 70

Oktay, bütçe görüşmelerinin son gününde konuştu..

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Manşet enflasyonun iki buçuk katıyla asgari ücreti belirlemiş olduk. Hem artış oranları hem de asgari ücret tutarının vergi dışı bırakılmasıyla işverenin de işçimizin de yüzünü güldürdük. Ama milletin sevinciyle sevinemeyen bir kesim var. İşçi sendikaları bayram ediyor, işverenler arka arkaya teşekkür bildirileri yayınlıyor. Hükümet tarafı olarak belirlenen asgari ücret bizim de içimize sinmiştir. Artık milletin mutluluğuna ortak olmayı öğrenin" dedi.

2021-12-18

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Manşet enflasyonun iki buçuk katıyla asgari ücreti belirlemiş olduk. Hem artış oranları hem de asgari ücret tutarının vergi dışı bırakılmasıyla işverenin de işçimizin de yüzünü güldürdük. Ama milletin sevinciyle sevinemeyen bir kesim var. İşçi sendikaları bayram ediyor, işverenler arka arkaya teşekkür bildirileri yayınlıyor. Hükümet tarafı olarak belirlenen asgari ücret bizim de içimize sinmiştir. Artık milletin mutluluğuna ortak olmayı öğrenin" dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, bütçe görüşmelerinin son gününde TBMM Genel Kurulu'nda konuştu. Sözlerine, bütçe görüşmelerinin başlamasından bugüne kadar olan iki aylık süreçte, hükümetin icraatlarını anlatarak başlayan Oktay şunları söyledi:

"BİZİM BÜTÇELERİ VATANDAŞIN REFAHINA, ALT YAPISINA, İSTİKRARINA HARCADIĞIMIZ AÇIKTIR"

"Israrla ‘Bu bütçe kimin bütçesi, neyin bütçesi ve neye hizmet ediyor?’ diye sordunuz. Bizim bütçeleri, 81 ilimizde 84 milyon vatandaşımızın refahına, alt yapısına, istikrarına harcadığımız açıktır. Sadece bütçe görüşmelerinin başından beri hayata geçirdiğimiz eserlere baksanız hükümetimizin ne için ve nasıl kullandığını aslında gayet iyi görürdünüz. Son iki ayda KOBİ’lerimize 342 milyon lira destek ödemesi yaptık. Özel sektör, üniversite ve kamuya yönelik TÜBİTAK destekleri kapsamında 2 bin 589 projeye 44 milyon lira hibe desteği aktardık. 6 teknoloji geliştirme bölgesine kuluçka merkezleri için 47 milyon lira teşvik sağladık. Sadece sanayi siciline 2 bin 845 yeni sanayi işletmesi kaydolmuş, sadece OSB’lerde 498 yeni fabrika açılmıştır. İki ay gibi kısa bir süre içerisinde 6 adet tünel, 40 adet köprü ve viyadüğü tamamladık. Bununla birlikte 71 km daha bölünmüş yol yaptık. 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü’müzde 81 ilimizden yaklaşık 700 bin vatandaşımızın katılımıyla 5 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Ağaçtan, ormandan bahsedenler duysun."

“YALAN” VE “PALAVRA” ŞARKILARINI DİNLETEN KADIGİL’E CEZA

Bu sırada, Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, kablosuz bir hoparlörle “Yalan” ve “Palavra” şarkılarını dinletti. TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Kadıgil’e kınama cezası verilmesini oya sunarken, TİP milletvekilleri savunma haklarını kullanmak istedi. TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Kadıgil yerine savunma yaptı. Baş’ın konuşmasının ardından Kadıgil’e kınama cezası verilmesi oya sunuldu ve oyçokluğu kabul edildi.

Cezanın kabul edilmesinin ardından konuşmasına devam etti. Oktay, şunları söyledi:

"BU MİLLETE VE GENEL KURUL'DAKİ HER BİR MİLLETVEKİLİNE SAYGISIZLIKTIR"

“Korsan demokrasi olmaz. Bizim böyle bir anlayışımız yok. Diktatörlüktür bu, bu hazımsızlıktır, bu millete ve Genel Kurul’daki her bir milletvekiline saygısızlıktır. Bu savunma da değildir, hak gaspıdır. Hak ve adaletten bahseden sizler bunu yapıyorsunuz ve göz yumuyorsunuz. Ben sizi milletimize havale ediyorum. Siz oynasanız da hoplasanız da, zıplasanız da isyan da etseniz milletimize verdiğimiz hizmetleri anlatmaya devam edeceğiz.

"SON YILLARIN EN YÜKSEK ASGARİ ÜCRET ARTIŞINI GERÇEKLEŞTİRDİK"

Son yılların en yüksek asgari ücret artışını gerçekleştirdik, siz burada konuşmaya devam ederken. Aynı zamanda asgari ücretten gelir ve damga vergisini kaldırarak yine işverenimizin ilave yükünü aldık. Devam eden yüzlerce büyük projeyi saymadım bile. İki ay gibi kısa bir süre içinde yaptığımız bu çalışmalar genciyle yaşlısıyla, KOBİ’siyle esnafıyla; üreticisi, tasarımcısı, işçisi, mühendisiyle, çiftçisiyle, sanatçısıyla 84 milyon vatandaşımızın her birine hitap etmektedir. Hükümetimizin düsturu, her ilimize her bölgemize hizmet götürmektir, her bir vatandaşımıza hizmet götürmektir. Bütçemizi de bu anlayışla hazırladık ve uygulayacağız. Alnımız ak, başımız dik.

"MANŞET ENFLASYONUN 2,5 KATIYLA ASGARİ ÜCRETİ BELİRLEMİŞ OLDUK" 

Manşet enflasyonun 2,5 katıyla asgari ücreti belirlemiş olduk. Hem artış oranları hem de asgari ücret tutarının vergi dışı bırakılmasıyla işverenin de işçimizin de yüzünü güldürdük. Ama milletin sevinciyle sevinemeyen bir kesim var. İşçi sendikaları bayram ediyor, iş verenler arka arkaya teşekkür bildirileri yayınlıyor. Hükümet tarafı olarak belirlenen asgari ücret bizim de içimize sinmiştir. Artık milletin mutluluğuna ortak olmayı öğrenin. Dün olduğu gibi bugün de yarın da; asgari ücretlimizi de, memurumuzu da, işçimizi de, emeklimizi de enflasyona karşı ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz.

Biz burada bütçe görüşmelerine devam ederken anlaşılan Kılıçdaroğlu tweet molası vermiş. Yaş aldıkça olgunlaşmasını beklersiniz insanoğlunun. Attığı tweetle anladığımız kadarıyla kendisini tarif etmiş. Kem söz sahibine aittir.

"2022'DE UZAY ARACIMIZIN VE YERLİ İTKİ SİSTEMİMİZİN TASARIMI TAMAMLANACAK"

Milli uzay programımız kapsamında 2022 yılında uzay aracımızın ve yerli itki sistemimizin tasarımı tamamlanarak entegrasyon süreci başlatılacaktır. Teknoloji diyordunuz ya, buyurun. 2022 yılında Türk astronotun seçim süreci tamamlanarak eğitim sürecine başlanacak, Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilecek, küp uydunun tasarımı tamamlanarak üretime başlanacaktır.

Türkiye Çevre Ajansı’yla depozito yönetim sistemini kuruyoruz. Ekonomimize yıllık 4 milyar lira katkıyla 10 binlerce vatandaşımıza istihdam sağlayacak depozito uygulamasını 2022 Ocak ayı itibariyle başlatacağız.

Şanlıurfa’da Göbeklitepe benzeri en az 12 alan bölgeyi daha kültür turizmine kazandıracağız. Sadece bu projeyle dahi Şanlıurfa’nın turizm potansiyelinin kat be kat artırılmasından bahsediyorum. Tabii bu işler öyle Şanlıurfa’ya gidip bol keseden bedava elektrik vaatleri vermeye benzemez. Madem çiftçiye belediyeler üzerinden ücretsiz elektrik vermeyi düşünüyorsunuz; buyurun şimdi Adanalı, Antalyalı, Hataylı çiftçilerimizden başlayın, niye başlamıyorsunuz?

"KÖRFEZ ÜLKELERİYLE DE MİLLETİMİZİN HAK VE MENFAATLERİ NEYİ GEREKTİRİYORSA O YÖNDE HAREKET EDECEĞİZ"

Körfez ülkeleriyle geçmişten ve ortak değerlerimizden gelen güçlü bağlarımız bulunmaktadır. Zaman zaman baş gösteren görüş ayrılıklarının ise diyalog ve düzenli temaslarla çözülebileceğini savunuyor, bu yönde atılan olumlu ve samimi adımlara mukabele etmeye hazır olduğumuzu vurguluyoruz. Son dönemde bölge ülkeleriyle gerçekleştirdiğimiz üst düzey temaslar ve tesis edilen iletişim kanalları bu tavrımızı göstergesidir. Mısır’la ilişkilerin normalleştirilmesi amacıyla görüşmeler de devam ediyor. Diğer tüm ülkelerle olduğu gibi Körfez ülkeleriyle de milletimizin hak ve menfaatleri neyi gerektiriyorsa o yönde hareket edecek, devletimizin itibarlı duruşundan asla taviz vermeyeceğiz.

"ÖĞRETMENLERİMİZE İLAVE MALİ VE SOSYAL HAKLAR SAĞLANMASI İÇİN HAZIRLIKLARIMIZI TAMAMLADIK"

Öğretmenliğin kariyer mesleği olarak tanımlanması, öğretmenlerimize ilave mali ve sosyal haklar sağlanması hususlarında ortaya çıkan düzenleme ihtiyacının giderilmesi için yürütme olarak hazırlıklarımızı tamamladık. Kısa bir zaman zarfında Yüce Meclis’imizin bu hususta göstereceği yasama iradesiyle öğretmenlerimizin hakları daha iyi şartlarda güvence altına alınmış olacaktır.

Ekim ayı itibariyle istihdamımız 29,5 milyonun, iş gücümüz ise 33 milyonun üzerinde yer almaktadır. 2020 yılının şubat ayıyla kıyasladığımızda istihdam artışı 2 milyonu bulurken, sanayi istihdamımızda artış 746 bin ile ilk sırada yer aldı. Bu sonuçlarla ekim ayında işsizlik oranımız yüzde 11,2’ye geriledi. Bütçe açığının milli gelire oranı dünyada yüzde 10’un üzerinde yer alırken biz 2020’de yüzde 3,5 bütçe açığı verdik.

"ÜLKEMİZ, YERLİ VE YABANCI TÜM YATIRIMCIYA GÜVEN TESİS ETMEYİ SÜRDÜRECEKTİR"

Ülkemiz köklü ve itibarlı geçmişiyle küresel ekonomiye tam entegre olarak yerli ve yabancı tüm yatırımcıya güven tesis etmeyi sürdürecektir. Finansal serbestliğe aykırı bir uygulamanın gündemimizde olması mümkün değildir, olmayacaktır. Bu doğrultuda katma değerli üretimin artırılması, ithalata olan bağımlılığın azaltılması ve beşeri sermayenin güçlendirilmesine yönelik politikalarımızı tüm sektörlerde uygulayacağız."

Öte yandan, Bütçe kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2020 yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi kabul edilerek kanunlaştı. TBMM Genel Kurulu’nun çalışmalarına 21 Aralık Salı günü devam edecek.

 

Okunma sayısı: 6.938

Sepetim