0.542. 537 86 70

Mustafa Savaş, Çerçioğlu ile neyi görüşecek?

2014 ve 2019 yıllarında yapılan yerel seçimlerde Özlem Çerçioğlu karşısında iki kez yenilen AK Parti Milletvekili Mustafa Savaş, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ile görüşecekmiş.. Mustafa Savaş Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ile gerçekten neyi görüşecektir?

2020-09-06

Türkiye’de tek başına iktidar olan AKP, 2014 yılında yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde kendi eliyle Büyükşehir yaptığı Aydın ilinde Mustafa Savaş’ı Aydın Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak gösterdi. Sonuç, İktidar partisi AKP için de, Mustafa Savaş için de adeta bir hüsrandı.

Mustafa Savaş, yaşadığı yenilginin ardından Milletvekili oldu. Bu unvan ve tanınmışlıkla yeniden Büyükşehir Belediye başkan adayı olmak için hemen hazırlığa başladı..

2019 yılında yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde AKP ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı’nın adayı olarak AKP Aydın ilinde Mustafa Savaş’ı “yenilen pehlivan güreşe doymaz” misali ikinci kez Aydın Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak gösterdi.

Sonuç, yine hüsran oldu.

Cumhur İttifakı’nın adayı olarak bu sefer tamam diye Özlem Çerçioğlu’nun karşısına iki kez aday olarak çıkan Mustafa Savaş’ın ikinci kez yenilgiye uğraması üstelik bir iktidar partisi adayı için bunun kabullenilmesi hiç de kolay değildir.

Göreceksiniz Mustafa Savaş üçüncü denemeyi de yapacaktır.

NEDEN?

Mustafa Savaş, Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı olarak elindeki güç ve olanakların Milletvekili olarak elde ettiğinden çok daha fazla olduğunu gördüğü gibi Ankara’da sadece Milletvekili unvanı ile görev yapmanın bürokrasi üzerinde bir yaptırım gücünün olmadığını  gördü.

Hele Cumhurbaşkanlığı sisteminden sonra bırakın Ankara’yı, Milletvekili kendi ilinde bile bürokrasiye iş gördürmesi çok zorlaştı. Çünkü herkesin arkasında REİS var.

AKP’de milletvekili adayları ATAMA yöntemiyle belirleniyor.

Devlet BÜROKRASİ’sinde görev almalar da ATAMA yöntemiyle belirleniyor.

Bunları kim belirliyor.

Elbette Reis..

Herkes geldiği göreve atandığı yere REİS’in referansı ile gelince Milletvekili’nin Bürokrasi üzerindeki gücü hepten ortadan kalktı.

Mustafa Savaş, etkin ve yetkin bir siyasi görev yapabilmek için üç seçenekten birine yönelmek zorunda.

Bunlar,

1) AKP’de Genel Başkan Yardımcısı olmak,

2) Bakan olmak,

3) Büyükşehir Belediye Başkanı olmak..

Mustafa Savaş, 2002 yılında AKP’nin ilk kurucuları arasında yer almadığı gibi Saray’a çok yakın biri de değil. Siyasete girişindeki referansı, 17/25 Aralık’ta meydana gelen olaylardan sonra Halk Bankası dahil “Kamu Bankalarından” sorumlu Ekonomi Bakanlığı’ndan ayrılmak zorunda kalan eşinin amcası Zafer Çağlayan.

Aslına bakarsanız Zafer Çağlayan, AKP içinde boşalttığı yeri Mustafa Savaş ile doldurmak düşüncesinden hareketle Mustafa Savaş’ın siyasete girdiği de söylenebilir. Ancak, AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Bakan olarak ilk iki seçenek Mustafa Savaş için zor görünüyor. Bu nedenle yaptırım gücü olmayan bir Milletvekili olmak yerine şimdilik KİT Komisyonu Başkanlığı yapsa da 1 milyar TL bütçesi olan ve 6 bin personeli bulunan Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için üçüncü kez aday olmak isteyecektir.

Ancak, Mustafa Savaş’ın unuttuğu bir şey var.

Türkiye Başkanlık Sistemi ile yönetiliyor.

Her kurumun görevleri Anayasa ve yasalar ile belirlenmiştir.

Kendisi Yasama Organı üyesi olan bir Milletvekili.

Başkanlık Siteminde bir milletvekili hangi yetki kapsamında Aydın’ın hangi sorunlarını çözmek için Büyükşehir Belediye Başkanıyla neyi görüşecektir.

Kaldı ki, Türkiye’nin Ekonomi gündemi çok sıkışık.

İşsizlik almış başına gitmiş.

Kamu yatırımları neredeyse durmuş.

Türkiye’nin ihracatı ithalata dayalı olduğundan kur artışları karşısında ithalatçı zor durumda, üretim düşüyor, dolayısıyla ihracat da düşüyor.

Türkiye dış borçlanma yapamıyor. Yapmak istese de CSD puanı yüksek olduğu için çok yüksek faiz oranlarına muhatap durumda.

Türkiye’de adı söylenemeyen enflasyon içinde durgunluk olarak adlandırılan stagflasyon yaşanıyor.

Türkiye dış politikada çok sıkışık.

Bölgesel ve küresel anlamda her geçen gün daha da yalnızlığa doğru sürükleniyor.

Irak’tan sonra Suriye’nin kuzeyinde bir Kürt Özerk Bölge kurulması süreci yaşanıyor.

İç siyasette ise durum hiç de iç açıcı değil.

Bir tarafta cepheleşen siyaset, diğer taraftan kendi içinde demokrasi uygulamayan siyasi partilerde bölünmeler yaşanıyor.

AKP istediği kadar 2023 hedefi koysa da, Türkiye, ekonomi ve dış politika alanında yaşanan bu sıkışıklığı salt Cumhur İttifakı ile aşamaz.

O nedenle, Türkiye erken seçime gitmek zorunda kalacak.

AKP Aydın Milletvekili Mustafa Savaş herhalde Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ile bu konuları görüşecek değildir.

Peki, o halde neyi görüşecek?

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımlarını görüşmek onun haddine mi?

O görev, Aydın Büyükşehir Belediye Meclisinin…

Aydın Büyükşehir Belediye Meclisinde görev yapan bütün meclis üyeleri gibi AKP ve MHP Meclis üyelerinin görevi.

Mustafa Savaş, AKP’nin Büyükşehir Belediye Meclis Üyeleri’nin yerine geçmeye kalkarsa  birileri de, “Dur bakalım, biz TBMM de sizin yerinize geçerek müzakare etmediğimize göre herkes kendi işine baksın” der.

Bu koşullar gereği Mustafa Savaş Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ile  gerçekten neyi görüşecektir?

Aydın Çıldır Havaalanı yatırımını mı?

1000 yataklı Aydın Şehir Hastanesi yatırımını mı?

Aydın Adliye Sarayı yatırımını mı?

Aydın Serbest Bölge (AYSER) yatırımını mı?

Didim Turizm Serbest Bölge yatırımını mı?

Menderes Nehri Islah Projesi yatırımını mı?

İzmir - Aydın iki hatlı Hızlı Tren yatırımını mı?

Aydın - Çine Demiryolu yatırımını mı?

Aydın PTT Binası yatırımını mı?

Nazilli ve Söke’e kurulacağını açıkladığı iki yeni üniversite yatırımını mı?

Aydın’da 5 yılda 50 bin kişiye istihdam sağlama vaadini mi?

Aydın’a 5 yılda Büyükşehir Belediyesi yatırımı olarak getirmeyi vaat ettiği 12 Milyarı mı?

Aydın İhracatını 5 Milyar Dolara nasıl çıkarırız bunu mu görüşecek?

Saymakla bitmeyen projeler ve vaatler.

Mustafa Savaş’ın Aydın ili kamu yatırımları konusunda müzakere edeceği kişi devletin temsilcisi olan Aydın Valisi sonra da alakalı Bakanlardır.

Ancak, kamu maliyesinin durumu meydandadır.

Devlet yeni yatırıma izin vermediği gibi ihalesi yapılan işleri de beklemeye alınmıştır.

Bütün bunların farkında olan Mustafa Savaş üçüncü kez Aydın Büyükşehir Belediyesi adayı olmayı düşündüğünden bir taraftan kamuoyuna karşı uzlaşmacı bir görüntü veriyor, diğer taraftan Büyükşehir adayı olarak adı öne çıkan Rıza Posacı’ya karşı AKP içinde bir hamle yapıyor.

Mustafa Savaş, elbette her vatandaş gibi randevu alarak Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nu ziyarete gidebilir. Elbette, Saray’dan İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlarına yapılan muameleyi görmeyeceğinden eminim ve kendisine en kısa sürede randevu verilecektir.

Kendisine randevu verilmesine kıskananlar çatlasın diyeceğim ama çatlamasın, giderken onları da yanında götürsün.

Mustafa Savaş, malum adettendir.

Giderken boş gidilmez.

Size bir tavsiyem olacak. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Koçarlı’da ADÜ yerleşkesi içinde ASKİ Genel Müdürlüğü tarafından Arıtma Tesisi yapılması için 2 yıl önce tahsisi uygun görülen, ancak  Rektör tarafından yerine getirilmeyen sorunu bir zahmet çözerek gitsin ki bu ziyaretini siyasi bir manevra için değil de, gerçekten Aydın için yürekten bir işbirliği yapmak için gittiğinden kimse şüphe etmesin..

Sepetim