0.542. 537 86 70

Kamu malı peşkeş mi çekildi?

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin Efeler, Nazilli, Kuşadası, Didim ilçelerindeki 838 bin metrekarelik çöp alanlarının üzerindeki 50 milyon TL’lik tesisleri ile birlikte aylık 1140 TL’den kiraya verildiği ortaya çıktı.

2019-07-26

İlhami Ortekin’in başkanlığı döneminde Aydın Belediyesi’nin toplam 7 milyon 338 bin + KDV bedelle “Cengi İnşaat Turizm Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi”ne yaptırdığı (bugün için 40 milyon TL değere sahip) Efeler ilçesindeki Katı Atık Depolama Tesisleri ile Nazilli, Kuşadası ve Didim’deki toplam 838 bin metrekarelik çöp alanları üzerinde 2006 yılında 50 milyon TL bedel ödenerek yapılan ve işletmeye açılan katı atık depolama ve bertaraf tesislerinin Aydın Büyükşehir Belediyesi’nce EMAN firmasına yıllık 13 bin 685, aylık olarak da 1140 TL’den kiraya verildiği ortaya çıktı.

BİLİRKİŞİLER GERÇEĞİ GİZLEDİ

Daha önce Bürokrat Haldun Haşmet Aysan tarafından şikâyet konusu edilen ancak Ankara’dan üç bilirkişinin masa başından hazırladığı rapora dayanılarak Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı’nca “Soruşturulmasına gerek yoktur” kararı verilen EMAN dosyası hakkında yeniden işlem başlatılacağı öğrenildi.

Bilirkişiler Hasan Onur, Gülnihal Acar ve Kerim Öztürk’ün hazırladığı raporun gerçeklerden uzak olduğu ortaya çıktı. Bilirkişiler raporunda, Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne ait Efeler, Didim, Kuşadası ve Nazilli ilçelerindeki 838 bin metrekare katı atık depolama alanlarının üzerindeki 50 milyon TL’lik tesisler ile birlikte yıllık 13 bin 685 x 29 yıl = 396 bin 865 TL’ye kiraya verilmesinin yasalara uygun olduğu ve kamu zararı oluşturmadığı görüşünü belirtti.

“YASALARA UYGUN DEĞİL..”

İhale Kıymet Takdir Komisyonu’nun yıllık 13 bin 685, aylık 1140 TL kira bedelinin piyasa rayiç bedeli üzerinden hesaplanmadığı gerçeği de su yüzüne çıktı. 838 bin bin metrekare alan üzerinde kurulu piyasa değeri 50 milyon TL olan tesisleri ile birlikte aylık 1140 TL’den kiralanmasının yasalara uygun olmadığı ve kamuoyu vicdanını sızlattığı görüşü öne çıkarken EMAN DOSYASI’nın yeniden açılacağı öğrenildi.

PİYASA RAYİÇ DEĞERİNİ YANSITMIYOR

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin tüm müştemilatı ile birlikte EMAN şirketine 29 yıllığına 396 bin 685 TL’den hesaplanarak kiralanan tesislerin aylık 13 bin 685’ye tekabül ettiği ancak bu hesaplamanın da yanlış olduğu tespit edildi. Kıymet Takdir Komisyonu’nca belirlenen bu fiyatın piyasa rayiç değerini yansıtmadığı yapılan hesaplama ile ortaya çıktı.

Kira/Kullanım bedelinin Hazine Taşınmazların İdaresi Hakkında Yönetmeliğin “Tahmin edilen bedel tespiti” başkıklı 12/C maddesinde belirtilen; yüzde 2 üzerinden hesaplandığında taşınmazların ve tesislerin toplam rayiç bedelinin 684 bin 250 TL, yüzde 4 üzerinden hesaplandığında ise 342 bin 125 TL olacağından Kıymet Takdir Komisyonu’nun taşınmaz ve tesisler için belirlediği 13 bin 685 TL kira bedelinin gerçeği yansıtmadığı adeta “kamu malının peşkeş çekildiği” gerçeğini ortaya çıkardı.

MEVZUAT VE HUKUKA UYGUN DEĞİL..

Aydın Büyükşehir belediyesi’nin, gerek taşınmazlar ve tesisler için tespit edilen rayiç bedel gerekse bu bedel üzerinden belirlenen yıllık kira/kullanım bedelinin 13 bin 685 TL (aylık 1140 TL), gerekse bu değerler üzerinden belirlenen 29 yıl için 396 bin 685 TL ihale muhammen bedelinin hesaplamasının mevzuata, hukuka ve kamu yarararına, ahlak ve vicdana uygun bir değer tespiti olmadığı belirtildi.

GERÇEĞİN ÜZERİNİ KİMSE ÖRTEMEZ

Konu hakkında bilgilerine başvurduğumuz uzmanlar, Aydın’daki katı atık depolama ve bertaraf tesislerinin Aydın Büyükşehir Belediyesi’nce resmen “peşkeş çekildiğini” iddia ederken “Ehliyet, liyakat ve vicdan sahibi kişiler bu duruma kayıtsız kalamaz ve EMAN gerçeğinin üzerini örtemez. Bir hukuk devletinde bu peşkeş çekilme işlemine kimse müsaade edemez” şeklinde görüş bildirdiler.

NOT: Haberin detaylı ayrıntıları ayrıca yayınlanacaktır..

İlgili haberler..

http://www.aydinsafak.com/aydin-da-hulleli-cop-ihalesi-h1143.htm

https://www.haberler.com/aydin-belediyesi-kati-atik-depolama-tesisi-acildi-haberi/

http://www.aydinsafak.com/kati-atik-tartismasi-ve-eman-gercegi-h3341.htm

Sepetim