0.542. 537 86 70

“Kalben” Aydın aşığı bir şair…

Aydın’ın sekiz köşe kasketli Şairi Nejdet Ceylan, taaa Azerbeycan’a bile Zeybek oynamaya gidecek kadar kültürünü seven bir insan.

2017-11-12

YORUM-HABER: FATMA YAZICI

“KALBEN” AYDIN AŞIĞI BİR AYDIN’LI ŞAİR O…

Aydın’ı ve Yörüklüğünü temsil ettiğini düşündüğü sekiz köşeli kasketini hiç başından çıkarmayan bir Aydın’lı Şair; Nejdet Ceylan..

Taa Azerbeycan’a bile Zeybek oynamaya gidecek kadar kültürünü seven bir insan.

15 Yaşındayken, yazmaya karar verdiği kitabını 61 yaşında gerçekleştirdi.

16. 03. 1956 yılında, İncirliova Yazıdere Köyü doğumlu ve halen İncirliova’da oturan emekli mali müşavir Necdet Ceylan, tam bir Aydın kültürü ve Aydın aşığı bir Aydın’lı ve sekiz köşe şapkalı bir şair diye biliniyor.

İlköğretim okulunu Yazıdere Köyünde, Ortaokulu İncirliova’da okuyup, Aydın Lisesi’nden mezun olan Necdet Ceylan, üniversite eğitimini de 1980 yılında Muğla İşletmecilik Yüksek Okulu’nda tamamlamış. Fakir zengin hiç kimseyi ayırtmadan herkesi gönlünde yer verecek kadar gönlü zengin bir insan. Aydın Kültürünü Tüm Dünyaya Tanıtmak için elinden geleni yapmaya çalışıyor ve bunu da başarıyor.

Henüz 15 yaşındayken, bir kitap yazmaya karar verse de, 61 yaşındaki Şair Nejdet Ceylan’ın İncirliova Belediye Başkanı Gürşat Kale ve Germencik Belediye Başkanı Ümmet Akın’ın da desteğiyle ilk şiir kitabı basıldı.

Şair Ceylan; torunun adını taşıyan “Kalben” isimli şiir kitabı çıktıktan sonra, düzenleyeceği imza gününde kitabını imzalayıp okuyucularla buluşmak için gün sayıyor…

“Türk Dünyası Şairleri Buta” kitabında 5 şiiriyle yer alan Şair Nejdet Ceylan, Aydın Kültürü’nü tüm Dünya’ya tanıtmak için elinden geleni yapıyor. Şair Ceylan, birçok dernek ve sivil toplum örgütleri tarafından Aydın’ın Kültürü ve yaşamıyla ilgili konularda konuşmacı olarak, davet aldığını da ayrıca dile getiriyor…

Torunu ile aynı adı taşıyan, “Kalben” isimli şiir kitabının yazarı Nejdet Ceylan bakın neler söylüyor:

“Daha ben çocukken başladı memleket sevdam ve şiire tutkum. 10 yaşındayken iki aylık evli dedem, kurban arifesinde yemene askere gitti. Tam bir yıl sonra bayram arifesinde ninemin, ucu yanmış bir mektup aldığını gördüm. Kötü bir haber tedirginliğinde, tam mektubu okurken radyoda çalan yemen türküsü, ninemin yaktığı ağıda şahitlik ediyordu. O an ninemin yüreğinin en acıyan köşesinden şu dizeler döküldü:

“Of deyince kara bağrım kütür kütür !..

Uçun kuşlar uçun, Yarimi erimi Yemenden getir !.”

Şair Ceylan, o günleri adeta tekrar yaşadığı belirtirken; “Taa O günlerde yaşadım ve kapıldım duygu sellerine. Bugünlere gelirsek, birçok dernek ve sivil toplum örgütleri Aydın’ımızın kültürü ve yaşamıyla ilgili konuları konuşmak üzere, şahsımı davet ediyorlar.. Bende Acizane anlatıyorum…” diye konuşuyor.

Aydın’ı ve Aydın’ın Kültürünü anlatmak için; “Recebiye ile ikindi kahvesi” programına davet edildiğini de kaydeden Şair Ceylan, “Aydın’da yaşamdan- giyime ve yöresel yemeklerimize kadar pek çok konu da kültürümüzü anlatmaya çalıştım.. Ayrıca, ‘Ankara Kültür ve Edebiyat Derneği’ tarafından İzmir’e davet edildim. Burada da şiirler okudum ve Aydın Kültürünü tanıtmaya çalıştım.. 17 Ağustos 2017’de Bakü’de ‘Dünya Türk Şairleri Kurultay’ına davet üzerine katıldım.. ‘Türk Dünyası Şairleri Buta' kataloğunda 5 adet şiirime yer verdiler. 1 Kasım’da ‘Kaçkar TV ‘81 il 81 Şair’ kataloğunda da yer aldım.. Uzun yıllar süren hayalimin gerçeğe dönüşmesine çok az bir süre kaldı.. 'KALBEN' isimli kitabım baskıdan çıktı ve her gün artan bir sabırsızlıkla imza gününü heyecanla bekliyorum” diye konuştu…

FOTOĞRAF: CENGİZ TOPRAK

Sepetim