0.542. 537 86 70

KAÇAK MALİKANEYİ KİM YIKACAK?!...

Başta Aydın Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm yetkilileri göreve davet ediyoruz… Kaçak Malikanenin yapılışı yasalara aykırıdır… Ruhsatsızdır…

2015-08-07

 

Sevgili www.aydingundem.net ve www.aydinsafak.com okurları…

Günlerdir haber sitelerimizde yayınladığımız haberleri izliyorsunuz.. Cesaretle konuların üzerine gidiyor gizli kalmış, üzeri sürekli algı operasyonları ile örtülmeye çalışılan usulsüz, yasal dayanağı olmayan icraatları ve yolsuzluk konularının üzerine giderek gerçekleri gün yüzüne çıkarıyoruz.

Biz bunları yaparken “Besleme basın” gözlerine bant çekmiş yaşananları görmezden, kulaklarını tıkamış duymazdan geliyor…

Hani ne oldu esip gürlüyordunuz.. Sesiniz soluğunuz niye kesildi?

Biz yazdıkça sizler yazılanların üzerini balçıkla sıvama gayreti içindeydiniz. Ne oldu size…

Çıkın er meydanına da şu konuların üzerine biraz da sizler gidin yüreğiniz yetiyorsa..

Ama gidemezsiniz… Ağa Ablanız mamanızı anında keser…

Hani benim için, “sabun köpüğü”, “birilerinin uşağı”, “klozet ağızlı”, “Özlem Çerçioğlu karşıtı şer güçlerin öncüsü”… v.s. hakaretleri peş peşe sıralayan “Besleme Basın mensupları” neredesiniz? Neden başınızı kuma gömdünüz?

Hani nerdesiniz “Pandoranın Kutusunu” açıyoruz dediğimizde benimle alay eden pek muhterem “Besleme Basın mensupları?...” Hani Yalçın Yıldırım’ın kutusunu aralıyordunuz? Patlatıyordunuz? Hani pandomin kopacaktı? “Birilerinin uşağı Yalçın Yıldırım’ı kimler besliyor?” diye soranlar, bizlere “gazeteci bozuntusu” diye aşağılayanlar hani nerdesiniz?!...

Hani esip, gürleyip, atıp tutuyordunuz? Ne oldu size?

Dut yemiş bülbül gibi niye sustunuz hep birlikte..

Çıkın ortaya…

Ama çıkamazsınız?

Çıkamazsınız, çünkü sizde ne o yürek vardır ne de gazetecilik peşindeniz…

Tek derdiniz, nasıl yüksek faturalar keseriz de Büyükşehir Belediyesi’nden paraları cukka yaparız derdinseniz…

Biz daha “Pandora’nın Kutusu”nun henüz kapağını araladık hepiniz çil yavrusu gibi dağıldınız… Turpun asıl büyüğü o kutunun dibinde…

* * *

Sevgili Okurlar…

Hatırlayacağınız gibi geçtiğimiz günlerde “Çerçioğlu’nun ruhsatsız kaçak malikanesini” haber konusu yaptık… Ne Aydın Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan bir açıklama var ne de “Besleme basın” organları bu konuda tek kelime edebildi… Bizler Ağır Ceza Mahkemesinin kararını haber yaparken “Onlar”dan yine hiç ses seda çıkmadı..

Buradan başta Aydın Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm yetkilileri göreve davet ediyoruz…

Kaçak Malikanenin yapılışı yasalara aykırıdır… Ruhsatsızdır…

Kaçak yapı, Koçarlı ilçesi Çakırbeyli mahallesinde 1165 parseldeki  10 bin 300 metrekare  büyüklüğündeki bir arazide konuşlanmıştır ve bu arazi sulanabilir tarım arazisi vasfındadır. Tarım  arazilerinin tarım dışı kullanılabilmesi ise 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu hükümlerine tabidir.

1165 sayılı parsel hakkında Toprak Koruma Kurulu tarafından tarım dışı amaçla kullanımına ilişkin alınmış bir karar da yoktur. Aksine, Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri taşınmazdaki 562 metrekare izinsiz yapılan yapının yıkılması kararı almış, söz konusu arazide sadece 75 metrekare büyüklüğünde bir bağ evi yapılacağına dair görüş bildirilmiştir.

Bizimkiler ise, yetkililer “yık” deyince “yap” anlamış olmalı ki mevcut yapıları yıkmadığı gibi yanına 900 metrekare kaçak bir malikane 300 metrekare bir de yüzme havuzu yapmışlar…

Konuyu kanun ve maddeleri ile biraz irdeleyecek olursak:

Tarım dışı amaçlı arazi kullanımlarına ilişkin cezalar ve yükümlülükler maddesine bir göz atmamız gerekir.

MADDE 21. — Tarım dışı arazi kullanımlarında toprak koruma projelerine uyulması zorunludur.

Tarım dışı arazi kullanımına izinsiz başlanılması veya hazırlanan toprak koruma projelerine uyulmaması halinde, aşağıdaki işlemler gerçekleştirilir ve yaptırımlar uygulanır:

a) Arazi kullanımı için izinsiz işe başlanılmış ve çalışmalar devam ediyorsa; valilik işi tamamen durdurur, yapılan iş tamamlanmış ise kullanımına izin verilmez. Kullanılan arazi tarım dışı amaçlı kullanıma uygun yerlerden ise kullanılan alanın her metre karesi için bir Yeni Türk Lirası idarî para cezası verilir ve bu Kanunda öngörülen tedbirlerle birlikte gerekli izinlerin alınması şartıyla işin tamamlanmasına veya iş bitmiş ise kullanımına izin verilir.

Arazi kullanım plânlarında, tarımsal amaçlı kullanım için ayrılmış arazilerde, izinsiz yapılan bütün yapılar yıkılır ve temizlenir. Arazinin yeniden eski haline gelmesi için yapılan masraflar sorumlulardan tahsil edilir. Ayrıca, zarar verilen tarım arazilerinin, her metre karesi için idarî para cezası verilir.

Yani yasa şunu söylüyor… “Arazi kullanım plânlarında, tarımsal amaçlı kullanım için ayrılmış arazilerde, izinsiz yapılan bütün yapılar yıkılır ve temizlenir.”

Yasa böyle söylüyorsa, izinsiz ve ruhsatsız yapılan malikaneyi kim yıkacak kim temizleyecektir?

Konuyu 3194 Sayılı İmar Yasası’na göre değerlendirirsek:

Çakırbeyli Köyünde kayıtlı 1165 parsel, 30 Mart 2014 tarihinde yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimleri ile birlikte Koçarlı Belediyesi sınırları içerisinde ve iskân dışı alanda kalmaktadır. Bu nedenle ilk yetkili Koçarlı Belediyesi olduğundan kaçak yapı hakkında 3194 Sayılı İmar Kanunu 32. madde ve 42. madde ile Plansız Alanlar Yönetmeliği 63. ve 64. maddeler kapsamında sorunun ele alınması gerekmektedir. Ayrıca 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunun 11. Maddesi gereği bu idarenin de yaptırımda bulunma yetki, görev ve sorumluluğu bulunmaktadır.

3194 sayılı İmar Kanunu (1.2.3.md);  yerleşme yerleri ile bu yerlerdeki yapılaşmaların; plan, fen sağlık ve çevre şartlarına uygun teşekkülünü sağlamak amacıyla düzenlenmiştir.  Belediye ve mücavir alan sınırları içinde ve dışında kalan yerlerde yapılacak planlar ile inşa edilecek resmi ve özel bütün yapılar bu Kanun hükümlerine tabidir. Herhangi bir saha, her ölçekteki plan esaslarına, bulunduğu bölgenin şartlarına ve yönetmelik hükümlerine aykırı maksatlar için kullanılamaz. Bu Kanunun kapsamına giren bütün yapılar için belediye veya valiliklerden yapı ruhsatiyesi alınması mecburidir.

Peki yazımızın konusu olan ruhsatsız kaçak malikane için belediye veya valilikten yapı ruhsatı alınmış mıdır?

Hayır…

Ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak başlanan yapılar için neler yapılır?

İmar Yasası ile devam edelim:  

MADDE 32- (Anayasa Mahkemesinin 11.12.1986 tarih ve 1986/29 sayılı kararı ile iptal edilen ibareler çıkarılarak düzenlenmiştir.) Bu Kanun hükümlerine göre ruhsat alınmadan yapılabilecek yapılar hariç; ruhsat alınmadan yapıya başlandığı veya ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapıldığı ilgili idarece tespiti, fenni mesulce tespiti ve ihbarı veya herhangi bir şekilde bu duruma muttali olunması üzerine, belediye veya valiliklerce o andaki inşaat durumu tespit edilir. Yapı mühürlenerek inşaat derhal durdurulur.

Durdurma, yapı tatil zaptının yapı yerine asılmasıyla yapı sahibine tebliğ edilmiş sayılır. Bu tebligatın bir nüshası da muhtara bırakılır.

Bu tarihten itibaren en çok bir ay içinde yapı sahibi, yapısını ruhsata uygun hale getirerek veya ruhsat alarak, belediyeden veya valilikten mührün kaldırılmasını ister.

Ruhsata aykırılık olan yapıda, bu aykırılığın giderilmiş olduğu veya ruhsat alındığı ve yapının bu ruhsata uygunluğu inceleme sonunda anlaşılırsa, mühür, belediye veya valilikçe kaldırılır ve inşaatın devamına izin verilir.

Aksi takdirde, ruhsat iptal edilir, ruhsata aykırı veya ruhsatsız yapılan bina, belediye encümeni veya il idare kurulu kararını müteakip, belediye veya valilikçe yıktırılır ve masrafı yapı sahibinden tahsil edilir.

Bilmem anlatabildik mi?

Tabiî ki birde yasa hükümlerine uyulmadığı için birde cezai yaptırım söz konusu…

Yine kanun maddesi ile yazalım:

MADDE 42- ( 1) Ruhsat alınmadan veya ruhsat veya eklerine veya imar mevzuatına aykırı olarak yapılan yapının yapı sahibine ve müteahhidine, para cezası verilir. Ayrıca fenni mesule bu cezaların 1/5'i uygulanır.

Birinci fıkrada belirtilen fiiller dışında bu Kanunun 28,33,34,39 ve 40. maddeleri ile 36. maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyen mal sahibine, fenni mesule ve müteahhide para cezası verilir.

Birinci ve ikinci fıkralarda belirtilen fiillerin tekrarı halinde para cezaları bir katı artırılarak verilir.

Yukarıdaki fıkralarda gösterilen cezalar, ilgisine göre doğrudan doğruya belediyeler veya en büyük mülki amir tarafından verilir.

(2) Bu cezalara karşı cezanın tebliğinden itibaren yedi gün içinde sulh ceza mahkemesine itiraz edilebilir. İtiraz, zaruret görülmeyen hallerde evrak üzerinde inceleme yapılarak sonuçlandırılır. İtiraz üzerine verilen karar kesindir.

İlgili idarenin Cumhuriyet Savcılığı aracılığıyla Sulh Ceza Mahkemesine başvurması üzerine, bu mahkemelerce ayrıca, yukarıdaki fıkralara göre ceza verilen fenni mesuller ve müteahhitler hakkında bir yıldan beş yıla kadar meslekten men cezasına da hükmolunur.

Konuyu TCK 184. Madde kapsamında değerlendirecek olursak:

MADDE 184. - (1) Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Yapı ruhsatiyesi olmadan başlatılan inşaatlar dolayısıyla kurulan şantiyelere elektrik, su veya telefon bağlantısı yapılmasına müsaade eden kişi, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.

Sonuç olarak:

1165 sayılı parsel üzerindeki yapıların ilgili idarelerden izin alınmadan kaçak olarak yapıldığı ve yıkılması için Koçarlı Belediyesine 04.06.2015 tarihli yazılı bildirimde bulunulduğu (Büyükşehir Belediyesine bildirimde bulunulması gerektiği halde bulunulmamıştır) ancak anılan belediye tarafından kaçak yapılarla ilgili olarak 3194 Sayılı İmar Kanunu 32 ve 42. maddelerine göre henüz bir işlem yapılmamıştır ve kaçak yapılarda iskân edilmeye devam edilmektedir.

Yukarıda yasal mevzuat dahilinde yapılan açıklamalar gereği,

Kaçak yapı sahibi ve yapıyı inşa eden yapı müteahhidi hakkında C. Başsavcılığının derhal soruşturma açması gerekmektedir.

Kaçak Yapılar hakkında 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 32. ve 42. maddeleri kapsamında işlem yapılarak  mühürlenmesi ve idari para cezası verilmesi gerekmektedir.

Aydın Valiliği’nin 04.06.2015 tarihli yazısının gereğini yerine getirmeyen Koçarlı Belediye Başkanlığı yetkilileri hakkında işlem başlatılmalı ve Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne de ayrıca bildirimde bulunulması gerektiğinden konu Valilik Makamı tarafından Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü kanalıyla inceletilmeli ve sorumlular hakkında yasal işlem başlatılarak cezalandırılmalı; kaçak yapılar derhal yıkılmalı ya da yıktırılmalıdır…

* * *

Şimdi… “Aydın'ın Topuklu Efe'si Çerçioğlu bir efelenirse, bizim gibi düzenbazları halk gücüyle Aydın'da barındırmazmış…” Bunu yazan söyleyen de, “Topuklu Efe”nin “Besleme Basın”cıları…

Bize düzenbaz diyen bu beslemelere tek cevap…

Biz bu Aydın’da ne efeler gördük… Kendi yarattığınız “Topuklu Efe”nizin bir topuğu kırıldı topuğuna da “topuk dikeni” battı… Bizden söylemesi..

Kim düzenbaz kim değil, biz yazarız halk bunun kararını verir…

Dip Not: Sevgili okurlar, konular öyle çok ve içe girmiş durumdaki biz usulsüzlüklerin hızına yetişemiyoruz… Şu “Besleme Basının” Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne kestiği faturalara da el atacağız ama şimdilik onlara sıra bile gelmiyor… Turpun büyüğünü ortaya çıkarınca onu da yazarız…

Saygılarımla… 

Sepetim