0.542. 537 86 70

Jeotermal gerçekleri… (6)

KAÇAK BORULAR NEDEN SÖKTÜRÜLMÜYOR? Sayın Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger… Jeotermalciler yasaların kendilerine tanıdığı sorumluluklar dışında çalışarak Aydın’ın geleceğini karartlamaya devam ediyor.. Buna göz yumup görmezden gelemezsiniz.. SÖKTÜRÜN BU KAÇAK BORULARI…

2018-07-13

Sevgili okurlar…

Haziran ayından bu yana Aydın’ı katleden jeotermal hakkında yazdığımız yazılar karşısında yetkililer sus pus oldular. Bizler jeotermalin gizli gerçeklerini yazarken başta Aydın Çevre Müdürü Mehmet Taha Al olmak üzere Aydın Vali Yavuz Selim Köşger kamuoyu vicdanını rahatlacak herhangi bir açıklamayı bu güne kadar yapamadılar.

* * *

Bir yazımızda Çevre Müdürü’ne “Jeotermallerin denetimi sırasında alınan su numunelerine ait analiz raporlarını neden paylaşmıyorsunuz? Her bir jeotermalin akışkanını reenjeksiyon yapmak yerine derelerimize, çaylarımıza deşarj ettikleri kilometrelerce uzunluğundaki kaçak boru hatlarını neden görmüyorsunuz? Bu kaçak boru hatlarını kaldırtmak gibi bir düşünceniz var mı?” şeklinde bir soru sormuştuk.

Bu sorunun cevabını da bu güne kadar Çevre İl Müdürü Bay Taha’dan alamadık…

Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger bizim sorduğumuz bu soruyu Çevre Müdürü Bay Taha’ya sorup cevap alabildi mi onu da bilmiyoruz… Eğer sorduysa ve Çevre Müdürlüğü’nün bu konuda verecek bir cevabı varsa Sayın Aydın Valisi Köşger’in aldığı cevapları bizlerle, dolayısı ile kamuoyu ile paylaşmasını bekliyoruz.

* * *

Buradan Çevre Müdürü Mehmet Taha Al ve Yardımcısı Emine Mine Sert’e bir kez daha sorarak analiz raporlarını kamuoyu ile paylaşmaları için çağrı yapıyoruz: “2016-2018 yılları arasında (Baytekin Bülbül’ün Şube Müdürlüğü döneminde) jeotermal denetimi sırasında alınan su numuneleri neden tek firmada yaptırıldı? Hangi firmada analiz ettirildi? Bu firma kimin? Karşılığında firamaya kaç para ödendi, hangi sonuçlar alındı? Analiz raporlarının sonuçlarını neden paylaşmıyorsunuz?”

Sizlerden cevap bekliyoruz, Bay Taha, Bayan Emine…

* * *

Bir soru da Sayın Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger’e sormak istiyoruz:

“Her bir jeotermalin akışkanını reenjeksiyon yapmak yerine derelerimize, çaylarımıza deşarj ettikleri kilometrelerce uzunluğundaki kaçak boru hatlarını kaldırtmak gibi bir düşünceniz var mı?”

Jeotermal enerjinin çevreyi kirletmeyen, sürdürülebilir, milli bir enerji olarak kabul edilebilmesi için hangi şartlarda kullanılması gerektiği yasalarda açıkça belirtilmiştir.

Buna göre; “Jeotermal enerjinin sürdürebilir, çevreyi kirletmeyen, milli bir enerji kaynağı olması için; yeraltından çekilen akışkanın bir damlasının bile yeryüzüne bırakılmaması, akışkanla birlikte çıkan ve gözle görülmeyen gazların da kesinlikle atmosfere salınmaması ve mümkün olduğu takdirde sanayide kullanılması, kullanılamayan kısmının da geri mecrasına gönderilmesi gerekiyor..”

Yasa böyle emrettiği halde jeotermalciler yasal zorunluluklarını neden yerine getirmiyor? Yetkililer jeotermalicilerin yasal olmayan uygulamalarına neden göz yumuyor?

Jeotermalciler kaçak döşediği borularla çevreyi zehirlerken, Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger başta olmak üzere Asaleti Van’da olan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Tahal Al neden bu boruları görmezden geliyorlar? Kaçak boruların söktürülmesi için neden yasaları uygulamıyorlar? Yoksa Sayın Vali’nin de, Sayın Çevre Müdürü’nün de jeotermalcilerle menfaat ve çıkar ilişkileri mi var? Oturdukları koltukları jeotermalcilere mi bağlı?

* * *

Sayın Vali… Jeotermalciler yasaların kendilerine tanıdığı sorumluluklar dışında çalışarak Aydın’ın geleceğini karartlama devam ediyor.. Buna göz yumup görmezden gelemezsiniz..

SÖKTÜRÜN BU KAÇAK BORULARI…

Sepetim