0.542. 537 86 70

İspanya’da Omigron varyantı..

Uzmanlar tarafından açıklanan Coronavirüs Omikron varyantı hakkında şimdiye kadar Covid pasaportu ve bulaşma verilerinin son haberleri, Aydın Şafakta.

2021-12-03

İspanyol gazeteleri birkaç gündür ana konu olarak korona virüsünün Omicron çeşidini ele alıyor.

Araştırmacı Adolfo García-Sastre, virüsün bu yeni türünün davranışı hakkında bildiklerimizi ve neler bekleyebileceğimizi açıklıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), “çok yüksek” risk teşkil eden Omicron varyantının küresel ölçekte yayılma potansiyelinin yüksek olduğunu ve bazı bölgelerde COVID-19 vaka artışlarının olumsuz etkilerinin görülebileceğini açıkladı.

Omicron varyantı ve Pandeminin davranışı üzerindeki etkileri hakkında hala çok az şey biliyoruz. New York'taki Mount Sinai Hastanesi'nde Küresel Sağlık ve Gelişen Patojenler Enstitüsü Müdürü İspanyol Adolfo García-Sastre, bu gün "El món a Rac 1" programında Covid virüsünün bu yeni varyantının bazı anahtarlarını açıkladı.

CSIC Ulusal Biyoteknoloji Merkezi'nde çalışan ve bu merkezde Koronavirüs grubunu birlikte yöneten araştırmacı Isabel Sola da EFE için Omicron hakkında bazı soruları yanıtladı.

Bu yeni tür hakkında çok endişelenmeli miyiz?

García-Sastre'nin görüşü şöyle:

“Endişelenmekten çok uyanık olmalıyız, çünkü özellikle nötralize edici antikorların bağlandığı ve aşılardan kaçmasına neden olabilen çok sayıda mutasyona sahip çok benzersiz bir varyanttır. Ancak bunun bir varyant olduğunu bilmeliyiz. Pandemiyi yeniden başlatabilecek bir şey olarak adlandiırmak abartı olmuş olur.”

Omicron daha bulaşıcı ve  hayatımız için daha tehlikeli midir?

“Mutasyonların arkasındaki sebep, virüsü daha öldürücü değil, daha bulaşıcı hale getirmektir.

Bu nedenle, Omikron daha çabuk yayılabilir, olabilir, ancak bilmek için veri ve zamanımız yok. Daha fazla bulaşırsa, daha fazla vaka olacak yani  ciddi vakalar artabilir. Ayrıca aşılı kişilere bulaşmayı ne ölçüde artıracağını da bilmiyoruz. Şu anda, Omicron teşhisi konan kişilerin semptomları zayıf, ancak risk gruplarında olmayan kişilerde çok az vaka var” diyor García-Sastre.

Delta varyantının yerini alabilir mi?

“Veriye ihtiyacımız var ve bir veya iki ay daha bilemeyeceğiz, ancak önümüzdeki iki hafta içinde omikron vakaları delta vakalarının zararına artarsa, o zaman bir buçuk ay içinde baskın varyant haline gelebilir” dedi Adolfo Garcia Sastre, RAC 1'de.

Mevcut aşılar bizi bu yeni varyanta karşı koruyor mu?

Adolfo García-Sastre’nin soruya cevabı şu şekilde: 

“Bilmek için henüz çok erken. Hücre sistemleri ile testler yapıldığında aşının korunmasına dair ipuçlarına sahip olacağız. Bunu birkaç hafta içinde öğreneceğiz. özellikle en düşük koruma düzeyine sahip kişilerde etkinlik yüzdesi düşecektir. Ve elbette aşılanmamış kişiler, önceki varyantlara göre omicron ile daha fazla sorun yaşayacaklardır.”

Omicron için yeni bir spesifik aşıya ihtiyacımız var mı?

García-Sastre'ye göre, “zaten sahip olduklarımızdan uyarlanacak, bu da yenisini yapmaktan çok daha kolay ve hızlı. Daha az test yapmamız ile yapılıyor. Ve zaten gördük ki, bu virüse karşı mücadele zamana karşı bir yarıştır.”Sonra “düzenleyici kurumların bu değişiklik için ne talep edecekleri” sorusu var.

İnfluenza aşısının formülasyonu, klinik denemelerin tekrarlanmasına gerek kalmadan her yıl değiştirilir. Doğrudan yeniden formüle edilebilir ve üretilebilir. Ne olacağını göreceğiz. Tutum, düzenleyici kurumlardır ve eğer reformülasyonu doğrudan kabul ederlerse, bu durumda birkaç ay içinde büyük sayıda aşılar olacacak veya bir tür deneme gerektiriyorsa zamanı gelince açıklanacak” diyor Sola.

Üçüncü doz kendimizi korumanın en iyi yolu mu?

García-Sastre: “Şu anda üç dozun Omikron'a karşı koruma sağlayıp sağlamadığını veya ne ölçüde koruduğunu bilmiyoruz. Ancak yalnızca üç dozun gerekli olup olmayacağı veya ne kadar süreceği belli olmasa da üç doz aşı uygulamak en uygun yol gibi görünüyor. Bağışıklık sürecektir üç dozla bağışıklık çok daha uzun sürebilir ve her yıl kendimize yeniden aşı yaptırmamız gerekmez.Aynı zamanda çocukları aşılamamız ve Afrika'ya gönderilen aşıların sayısını artırmamız gerekiyor. Üçü de aynı anda yapılabilir.”

Mount Sinai Hastanesi'ndeki araştırmacıyı açıklıyor.

Sola ise, “Şu an için önlem. Halihazırda bildiğimiz farmakolojik olmayan önlemler herhangi bir varyanta karşı etkilidir. Aşılar da etkili kalabilir. Şimdi dikkatli olmalıyız.

Buna ek olarak, CSIC araştırmacısı, “evrensel bir aşıya sahip olma sorunuyla yüzleşmenin esas olduğuna inanıyor, çünkü aşılamanın çok düşük olduğu ülkelerde virüs yeniden etkinleştirilebilir ve yeni varyantlar ortaya çıkabilir. Bir denge noktasına ulaşmak gerekir. aşılara neredeyse sınırsız erişimin olduğu en gelişmiş ülkelerin rasyonel bir şekilde kullanılması da, üçüncü dozların verilmesinin gerekli olabileceği gruplar (yaşlı insanlar veya daha savunmasız insanlar) var ama belki de öyle. Üçüncü ve dördüncü dozları herkese yaymak gerekli olmayabilir ve bu dozlar daha eşit dağıtılmalıdır. Sınırların ötesine bakmalıyız çünkü herkes korunana kadar kimse korunmayacaktır.”

Omicron varyantının görünümü, grup bağışıklığının elde edilmesini zorlaştırıyor mu?

“Göreceli olarak ele alınması gereken bir kavram. Ulaşıldığında mutlak ve sonsuza kadar korumayı garanti eden sihirli bir sayı değil. Ne kadar çok insan aşılanırsa, virüsün kendisini bulaştırmak için o kadar fazla engeli olacak ve bu da virüsün kendini bulaştırmasına izin verecek halk sağlığı üzerindeki etkisini daha iyi kontrol etmek için , Virüsü yenmek için ne kadar çok insana aşılanırsak o kadar iyi. Bir ülkede aşılanan insan sayısı ne kadar fazlaysa hastaneye kaldırılan veya ölen insan sayısının o kadar düşük olduğunu zaten doğruladık” diyor Isabel Sola.

Bilimin Covid'in yeni varyantlarının zorluklarına yanıt verebileceğinde inanıyor musunuz? Soruyu kendinize sorun ve evet veya hayır cevaplarıyla yanıtlayın lütfen.

Daha fazla haber için Aydın Şafak’ta buluşmak üzere.

Hayırlı sağlıklı bir Aralık ayınız olması dilerim.

Sağlıcakla kalın..

 

Okunma sayısı: 8.964

Sepetim