0.542. 537 86 70

İMO Başkanı Alçı: “Şehir Hastanesi inşaatı yavaşlatıldı..”

İMO Aydın Şubesi Başkanı Özlenen Alçı, İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerine sordu: “Aydın Şehir Hastanesi inşaatı diyelim ki tamamlandı. İşin sonunda müteahhite keşfin iki katını verecek ödeneği nerden bulacaksınız?”

2021-12-18

İMO Aydın Şube Başkanı Özlenen Alçı, sosyal medya hesabından “Kamu müteahhitleri bitiyor” başlığı ile Aydın Şehir Hastanesi inşaatının ekonomik zorluklar nedeniyle yavaşlatıldığını öne süren bir paylaşım yaptı. Alçı paylaşımında; “Yalnız şehir hastanesi müteahhiti değil, devlete iş yapan bütün müteahhitler zor durumda. 2008 ve 2018 yıllarında yaşanılan krizlerde birçok müteahhitin batmasına göz yumuldu. Ancak bu dönem önlem alınmaz ise, tüm inşaat sektörü bitme noktasına gelir. Fiyat farkı verilmeyen işlerin bitirilmesi imkansız. Birim fiyatlar revize edilerek günümüz koşullarında işlerin yapılabilir hale getirilmesi gerekir” şeklinde düşüncelerini ifade etti.

İMO Başkanı Alçı’nın paylaşımına Aydın İl Sağlık Müdürlüğü’nden “Osman Açıkgöz” imzası ile bir açıklama geldi. Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada Efeler ilçesi Şevketiye Mahallesi'nde yapımına başlanan, Aydın Şehir Hastanesi inşaatına hız kesmeden devam edildiği kaydedilerek İMO Başkanı Alçı’nın paylaşımına atıfta bulunuldu.

270 bin metrekare inşaat alanına sahip Aydın Şehir Hastanesi'nde çalışmaların 24 saat esasına göre sürdüğü belirtilen açıklamada, “Efeler ilçesi Şevketiye Mahallesi'nde 270 bin metrekarelik bir alana sahip Aydın Şehir Hastanesi'nde çalışmalar 24 saat esasına göre tüm hızıyla devam etmekte olup Hastane inşaat imalatında zemin iyileştirme çalışmalarında sona gelinmiş ve proje dahilinde zeminden yükselme işlemleri devam etmektedir” denildi.

Aydın İl Sağlık Müdürlüğü’nün bu açıklamasına İMO Başkanı Özlenen Alçı, “YA-VAŞ-LA-TIL-DI!..” başlığı ile cevap verdi:

İMO Başkanı Alçı şunları kaydetti.

“Şehir hastanesi için yazımı yetkililer yalanlamış.

Yetkililer, “Hastane inşaatının yavaşlaması veya durması kesinlikle söz konusu değildir. Fiyatlandırma farkı için her zaman güncellemeler yapılır. Ve burası için de yapılacaktır” demişler.

Tekrar ediyorum!..

İş ya-vaş-la-tıl-dı!.

Nedeni ise, demir fiyatlarındaki fahiş fiyat artışı.

Sayın yetkililer, fiyat farkı güncellemesi sizin dediğiniz gibi olmuyor. Konuyu sizin anlayabileceğiz şekilde izah edeyim;

Müteahhit, Kasım 2020’de, yani işe yeni başladığında demirin tonunu 4 bin 600 TL’ye satın alırken, siz müteahhite 5 bin 300 TL. ödüyordunuz. Ancak fiyatlar alıp başını gidince demirin tonu 12 bin TL. oldu. Ve siz, TEFE-TÜFE artış oranı % 20 dersek (katsayı ile beraber ortalaması) fiyat farkları ile müteahhite bugün ödenen demir fiyatı 6 bin 400 TL. oldu.

Müteahhit işe başladığında ton başına 700 TL kar ederken.

Bugün 5 bin TL. zarar ediyor.

Yani müteahhite aldığı demirin yarı parasını ödüyorsunuz. Hadi tamamını ödediz diyelim, işin sonunda müteahhite keşfin iki katını verecek ödeneği nerden bulacaksınız?

Durum kötü!..

Tüm müteahhitler 2018 yılında çıkardığınız yanlış ve adaletsiz kararnamenin doğru ve adaletli olanını çaresizlik içinde bekliyor.

Bu yüzden işi yavaşlatıyorlar.

‘Kararname çıksın da zarar etmeyelim’ diyorlar.

Sayın yetkili, inşallah Ankara’daki görüşmeleriniz sonuç verir de Şehir Hastanemizin inşaatı durmaz. Yoksa yıkıcı bir depremde gidececeğimiz tek hastane kadın doğum hastanesi.

Yaklaşık maliyet : 1.360.970.290

İşin bedeli: 976.424.000

Demirin birim fiyatı. 7.400 TL

Müteahhite ödenen 5.300TL

Tefe-Tüfe fiyat faklı: 6.400 TL

Kasım 2020 demir fiyatı: 4.600 TL

Bugün demir fiyatı: 12.000 TL..”

 

Okunma sayısı: 9.457

Sepetim