0.542. 537 86 70

Geciken Adalet…

Danıştay 1. Dairesi, 5 Mart 2015 tarihinde “kaçak” yapıların yıkımı sırasında meydana gelen göçükte yaşamını yitiren Ali Bakay’ın ölümünden Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay’ı sorumlu tuttu ve ekibi ile birlikte yargılanmasına karar verdi. Dosya gereği yapılmak üzere Didim Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi.

2019-12-19

Didim ilçesinde, “Altınkum sahilini güzelleştirme projesi” kapsamında 5 Mart 2015 tarihinde “kaçak” yapıların yıkımı sırasında meydana gelen göçükte 1 işçi hayatını kaybetti 5 işçi de yaralandı. Bir binanın kaçak ek yapısının yıkımı  sırasında balkonun göçmesi sonucu 6 belediye işçisi göçük altında kaldı. Yıkılan balkonun altında kalan işçilerden Levent Bakay hayatını kaybetti. Raşit Yıldırım, Ahmet Zengin, Bahattin Tokmak, Hacı Darıcı, Müslüm Karabulut adındaki işçiler ise Didim Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı.

Mart 2015 tarihinde Altınkum'daki yıkımda, balkon göçüğünün altında kalarak yaşamını yitiren Didim Belediyesinin kaynak işçisi Levent Bakay'ın ölümünün üzerinden tam 4,5 yıl geçtikten sonra olaydan sorumlu olan Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay ve diğer belediye görevlilerinin yargılanması için karara bağlanan dosya Didim Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi.

Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın 20 Eylül 2016 tarih ve 2016/415 Sayılı Kararı ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun imzaladığı Levent Bakay’ın “iş cinayeti” sonucu ölümü hakkındaki “soruşturma” dosyaları itiraz üzerine Danıştay 1. Dairesi’ne gönderilmişti.

Danıştay’dan uzun süre ses çıkmayınca İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay hakkında verdiği “soruşturma izin” dosyanın “Danıştay 1. Dairesi’nde Daire Başkanı İlyas Arlı tarafından sümen altı edildiği” iddiaları gündeme gelmişti. (http://www.aydinsafak.com/atabay-dosyalari-sumen-alti-mi-h3424.htm)

Danıştay 1. Daire Başkanı İlyas Arlı tarafindan sümen altı edildiği iddia edilen dosyalar için aracı olan kişinin Danıştay Personel Daire Başkanı Mehmet Gökpınar olduğu öne sürülmüş, Buna gerekçe olarak da Personel Daire Başkanının yakın akrabası olan Hasan Gökpınar’ın Kadıköy Belediyesi Meclis Üyesi ve aynı zamanda CHP’li Akif Hamzaçebi'nin danışmanı olması gösterilmişti.

Bu haberin 23. 11. 2018 tarihinde www.aydinsafak.com da yayınlanması üzerine Danıştay 1. Dairesi Başkanı İlyas Arlı gazetemize “Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay ile ilgili bu güne kadar Dairemize intikal eden dosyalar ortalama iki ay içinde karara bağlanmış bunların içinde üç ayda karara bağlanan dosya bile bulunamamıştır..” şeklinde açıklama göndermiş iddiaları 28. 11. 2018 tarihinde yalanlamıştı. (http://www.aydinsafak.com/ilyas-arli-iddialari-yalanladi-h3431.htm) Daha sonra İlyas Arlı, dosyanın incelenerek Didim Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildiğini ifade etmişti.

Danıştay 1. Ceza Dairesi Başkanı, “Dosya bizde değil, Didim Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildiği dediği” Levent Bakay’ın ölümü ile sonuçlanan İçişleri Bakanlığı Soruşturma Dosyası haberimiz üzerinden bir yıl geçtikten sonra karara bağlanıp Didim Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildiği ortaya çıktı.

GECİKEN ADALET

Levent Bakay’ın ölümünün üzerinden 4,5 yıl geçtikten sonra Danıştay 1. Dairesi, Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay, Ö. Ercan Atasoy, Hüseyin Sarp Kavak, Abdullah Özdemir, G. Serdar Hündür, Emine Öznur Demirci, ve Güven Tezel’in yargılanması istemi ile gereği yapılmak üzere Didim Cumhuriyet Başsavcılığı’na, kararın birer örneğinin de İçişleri Bakanlığı ve itiraz edenlere gönderilmesine oy çokluğu ile karar verdi. (Bir hakim karşı oy kullandı)

OLAYIN GEÇMİŞİ

Baba Necati Bakay oğlunu toprağa verdikten sonra Didim Cumhuriyet Başsavcılığı’na giderek “Adalet” aramaya başladı.

Soruşturmayı yürüten Savcı FETÖ'den görevden alındı.

Çalışırken baret kullanması gereken işçilere kazadan sonra baret takıldı..

Mesleği kaynakçılık olan Levent Bakay ve arkadaşları, önceki belediye başkanını desteklediği için ceza olarak balyozla yıkıma gönderildi.

Didim'de 2015 yılında meydana gelen, bir işçinin ölümü, 5 işçinin de yaralanmasıyla sonuçlanan olaydan CHP'li Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay sorumlu tutuldu.

İçişleri Bakanlığı, Başkan Atabay ile 8 bürokratı hakkında 3 yıl önce soruşturma izni vermesine rağmen dava bir türlü açılamadı. Daha sonra baba Necati Bakay, olaya bakan savcının FETÖ'den ihraç edildiğini, göçük altında kalan işçilerin baretlerinin olaydan hemen sonra başlarına geçirildiğini ve olayla ilgili İçişleri Bakanlığı'nın soruşturma izni vermesine rağmen Danıştay tarafından dosyaların bekletildiği iddia etti.

ATABAY’IN VERDİĞİ CEZA ÖLÜMLE BİTTİ

İddiaya göre, 2014 yılındaki yerel seçimlerde DSP'nin adayı olan eski belediye başkanı Mümin Kamacı'yı destekleyen 6 işçi, 2015 yılının Mart ayında Altınkum Yalı Caddesi'ndeki kaçak yapıların yıkımında belediye yönetimi tarafından görevlendirildi.
Başka birimde çalışmalarına rağmen bina yıkım işlerine verilen bu işçiler, vinç yerine balyozlarla bölgeye gönderildi. Hiçbir güvenlik önlemi alınmadan yıkımda görev alan işçilerden asıl görevi kaynakçılık olan Levent Bakay göçük altında kalarak can verdi. Cezalı işçilerden Hacı Darıcı, Bahattin Tokmak, Raşit Yıldırım, Ahmet Zengin ve Müslüm Karabulut yaralı olarak kurtarıldı.

Levent Bakay’ın ölümü ile sonuçlanan olayla ilgili 20 Eylül 2016 tarih ve 2016/415 sayılı Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın raporu doğrultusunda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından CHP'li Başkan Atabay ile 8 kişi hakkında soruşturma izni verildi.

Ancak 3 yıldır herhangi bir dava açılmadı. Oğlunu genç yaşta toprağa veren baba Necati Bakay, Atabay'ın Danıştay'a gelen dosyanın bekletildiğini iddia ederek üç çocuk sahibi oğlu Levnt’in göz göre göre ölüme gönderildiğini öne sürdü. Soruşturmayı Cumhuriyet Savcısı Ali Çatal yürüttü. Fakat olayın sorumluları olan Atabay ve bürokratlar hakkında herhangi bir işlem yapılmadı. Savcı Ali Çatal’ın, Atabay'a yakınlığı nedeniyle dosyayı sümen altı yaptığı iddia edildi. Daha sonra Didim'den tayin olan Ali Çatal, FETÖ'den ihraç edildi.

GÖZ GÖRE GÖRE ÖLÜME GÖNDERİLDİLER…

Cinayet gibi kazadan yaralı olarak kurtulan işçiler Çalışma Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığına verdikleri ifadede, olayın bir kaza değil cinayet olduğunu iddia ettiler. Kaza meydana geldikten sonra göçük altındayken başlarına baret takıldığını söyleyen işçiler ifadelerinde, seçimlerde eski belediye başkanı Mümin Kamacı'yı destekledikleri için kendilerine Atabay tarafından mobing uygulandığını, her birinin ayrı birimlerde görev yaptıkları halde Fen İşleri yıkım ekibinde görevlendirildiklerini söylediler. İşçiler, Başkan Atabay'ın kendilerini göz göre göre ölüme gönderdiklerini de belirttiler.

HABER MERKEZİ

 

Sepetim