0.542. 537 86 70

Enginar çiçeklerinde kadın eli…

“Kadın Eli Değmiş Gibi” sözünün kahramanlarından Hatice ATLI, kendisine ait tarım arazisinde ailesi ile birlikte yetiştirdiği enginarları pazarlama işinde başarılı bir kadın girişimci.

2021-05-22

Yetişmesi için iklimi en uygun illerden birisi olma özelliğine sahip olup, suya yakın mesafede en iyi randıman alınan Enginar, Büyük Menderes Nehri'nin bereketli toprakları sayesinde ilimizde de incir ve zeytinden sonra ova köylerinin gözde tarım ürünü oldu.

Yöresel olarak yaprakları ile tükettiğimiz enginarın tercih edileni Gölhisar Enginar'ı dır. Gölhisar Enginar'ı Aydın halkı tarafından bir markadır.

Yöremizde sadece yaprakları et, kıyma ve pirinç ile tatlandırılarak tüketilen Enginar, kış ve bahar aylarının en önemli yemeklerindendir. Grek mutfağından, Ege bölgesinin kıyı kesimlerine kadar çiçeğinin tomurcuk hali ile tüketilen Enginar, ilimizde de bu hali ile üretimine geçilirken, yaprağı kadar rağbet görüyor.

Çeşitli şekillerde pazarlama tekniği olan Enginar, ilimizde bir kadınımızın becerikli ellerinde konserve haline getiriliyor.

“Kadın Eli Değmiş Gibi” sözünün kahramanlarından Hatice ATLI, kendisine ait tarım arazisinde ailesi ile birlikte yetiştirdiği enginarları pazarlama işinde başarılı bir kadın girişimci.

Ailesi ile birlikte ürettikleri enginarı toptan ve perakende satışa sunarlarken, enginara Kadın Eli’ni değdirmeyi de ihmal etmemiş.

Hatice ATLI konserve haline getirdiği enginarları internet üzerinden Instagram hesabından da satışa sunmakta.

Zeytin ve incir gibi ürünlere alışık olan yöre kadınımız Hatice ATLI'ya yapraklarını tükettiğimiz ve yöre olarak yeni tanıştığımız tomurcuk hali ile üretip, işleyip, pazarlamanın ne gibi farklılıkları olduğunu sorduk...

Hatice ATLI şunları söyledi:

“Gölhisar Mahallesi olarak enginar üretimini zaten biliyoruz. En güzel Enginar da Gölhisar mahallesinde yetişir. Tarım ile uğraşmak zor olduğu kadar da zevkli. Temizleyip, konserve haline getirdiğim Enginar konservelerini Instagram’dan ülkenin dört bir tarafına tanıtıp, satışa sunuyoruz.”

Enginarın çiçek kokusuna da dikkat çeken Hatice ATLI şöyle devam etti:

“Evim enginar tarlamın yanında, enginarlar havalar ısındıkça mor renkte çiçek açıyor, mor çiçeklerinin değişik bir kokusu var, en çok o zamanını seviyorum. Enginar her hali değerli ve güzel...”

Aydın Efeler İlçesi Gölhisar Mahallesi’nde, yol üzerinde, oğlu ile birlikte “Harman Organik Market” adlı marketlerinde, enginar konservelerinin satışını yapan Hatice ATLI,  Kadın Elini değdirdiği birçok organik ürününü de burada satışa sunmakta.

Her işte olduğu gibi, dokunduğu her şeyi farklı şekillerde yaşama döndüren kadınlar, enginar sebzesini de birçok şekilde üretip, işleyip, pişirip sofralara konmasına kadar süren bütün safhalarını gerçekleştiriyor.

Zeytin ve incir gibi yerelde pazarlanabilen yöresel ürünlere, Menderes Nehri'nin varlığı ile Kafa Enginar olarak, yeni şekliyle Enginar sebzesi de eklendi.

Aydın ilinden diğer illere de ticareti yapılan Enginar, yerel pazarda satışı dışında becerikli kadınlarımızın konserve şeklinde ambalajlayıp, sosyal medyadan da faydalanarak ülke genelinde satışa sunup, ekonomik özgürlüğünü sağlayabiliyor.

Siz de yolunuzu Gölhisar Mahallesi’ne çevirip enginar üretimini yerinde görüp hem yöremizin güler yüzlü, misafirperver kadını Hatice ATLI ile tanışıp, hem de ürünlerini yerinde görebilirsiniz.

Sepetim