0.542. 537 86 70

En iyi liste AK Parti’de…

27. Dönem Aydın Milletvekilliği sıralamasında en iyi listeyi AK Parti yaptı… İYİ Parti merkez sağ seçmende hayal kırıklığı yaşattı. CHP’de Hüseyin Yıldız’ın kahraman haline getirilip partinin güçlü isimleri Bülent Tezcan ve Süleyman Bülbül arasına sıkışıtırılması CHP tabanında hoşnutsuzluk yaratsa da kerhen kabul görüyor..

2018-05-21

27. Dönem Milletvekilliği adayları belli oldu.

24 Haziran’da yapılacak Genel Seçimlerde partilerin milletvekili adayları YSK’ya verilirken Aydın ilinde partilerin aday sıralamaları netleşti.

Listelerde yer alan isimlere bakılınca en iyi listenin AK Parti’de olduğu gözleniyor. CHP ikinci sıraya şaibeli bir isim olan Hüseyin Yıldız’ı koyarken İYİ Parti’nin listesi tabanda ve seçmen kitlesinde hayal kırıklığı yaşattı.

AK Parti’de lokotoif isim Mustafa Savaş olarak belirlendi. Listenin dağılımı yapılırken doğu-batı dengesi gözetildi. Doğu bölgesinde partinin yükü İsabeyli’nin Eski Belediye Başkanı Bekir Kuvvet Erim’in omuzlarına yüklenirken Batı bölgesinde bu görev Metin Yavuz’a verildi. Dördüncü sıraya ise çiftçi kesiminde sevilen bir isim olan Umurlu Eski Belediye Başkanı ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı’ya yer verilerek AK Parti’nin merkezdeki güç dengesi korunmaya çalışıldı.

İYİ Parti, Aydın’da kuruluşundan bu yana büyük emek harcayan isim olan Ahmet Ertürk’ü bir kalemde silerken Ankara Genel Merkez’den Aydın Adnan Sezgin ve Berka Sukas’ı liste başından aday yaparak Aydın’da emek harcayan Aydın’ın çocuklarını saf dışı bırakması büyük hayal kırıklığı yaşattı.

Yapısı itibariyle merkez sağ seçmenin güçlü olduğu Aydın’da gidecek yer bulamayan merkez sağ seçmenin İYİ Parti’ye doğru kayacağı düşünülürken Genel Merkez’den liste başlarına Aydın’ın tozunu yutmamış, Aydın’da hiç siyaset yapmamış, Aydın’ın köylerini say deseniz sayamayacak kişiler olan Sezgin ve Sukas’ın getirilerek emrivaki ile “bunları seçin” mesajının verilmesi merkez sağ oyların bir anda İYİ Parti’den uzaklaşmasına neden oldu.

İYİ Parti Recep Taner, Fevzi Köse, Şule Tuntaş, Pınar Öncer gibi isimlerle yola çıkabilmiş olsaydı merkez sağ seçmen “Bunlar bizim çocuklarımız, Aydın’ın evlatları” diyerek İYİ Parti’yi bağrına basabilecek, oy verebilecekken hazırladığı liste ile merkez sağ oyların AK Parti’ye doğru kaymasına katkı sağladı.

Siyasette kendini kanıtlayan ve “Aydınlıların Mustafası” olmayı beceren 26. Dönem Aydın Milletvekili ve AK Parti MKYK Üyesi Mustafa Savaş, insana dokunmanın ve çok çalışmanın karşılığını liste başına konularak aldı. Merkez sağa yakınlığı ile bilinen Mustafa Savaş’ın yanı sıra geçmişte Bekir Kuvvet Erim’in, Rıza Posacı’nın merkez sağda siyaset yapan isimler olduğu düşünülürse AK Parti düşünceme göre Aydın’ın yapısına uygun en iyi listeyi oluşturup seçmenin önüne koymayı başardı.

CHP’de ise, Hüseyin Yıldız handikapı yaşandı. “Ben bir kez vekil seçilicem ikinci kez istemiyorum” diyen Hüseyin Yıldız’ın partinin kahramanı haline getirilip CHP’nin güçlü isimleri Bülent Tezcan ve Süleyman Bülbül arasına sıkışıtırılması CHP tabanında hoşnutsuzluk yaratıyor ancak yutkunarak da olsa kerhen Bülent Tezcan ve Süleyman Bülbül hatırına Hüseyin Yıldız arada kaynayıp kabul görüyor.

MHP’ye gelince iddia ediyorum Aydın’da İYİ parti’den daha yüksek oyu alacaktır.

Partilerin liste oluşumuna göre çıkaracağı en iyimser milletvekili sayısı ise şöyle olabilir.

AK Parti: 3, CHP: 3, MHP: 1, İYİ Parti: 1.. (Not: Merkez sağ seçmen eğer son anda AK Parti’ye meyil ederse AK Parti 4 vekil çıkarabilir, İYİ Parti ise Aydın’dan vekil dahi çıkaramayabilir.)

Partilerin milletvekili sıralaması ise şöyle:

AK PARTİ ADAYLARI

1. Mustafa Savaş

2. Bekir Kuvvet Erim

3. Metin Yavuz

4. Rıza Posacı

5. Ersin Esenlik

6. Ahmet Tarık Sarı

7. Seda Kanat

8. Yasemi Sarıçiçek

CHP ADAYLARI

1.Bülent Tezcan

2. Hüseyin Yıldız

3. Süleyman Bülbül

4. Mustafa İberya Arıkan

5. Özlem Burcu Uğan Sevim

6. Kaan Erçetin

8. Kemal Güneri

8. Fulya Üstündağ

MHP ADAYLARI

1. Deniz Depboylu

2. Gültekin Şimşek

3. Mustafa Peker

4. Yusuf Keremit

5. Faik Akkuş

6. Hatice Özcan

7. Süleyman Sinan bakırcı

8. Seyfettin Tosun

SAADET PARTİSİ

1. Mehmet İhsan Ayaydın

2. Ali Söğüt

3. Musa Muça

4. Özlem Öztürk

5. Mehmet Yörük

6. Süleyman Ateş

7. Fatih Karahan

8. Gülten Hançer

İYİ PARTİ

1. Aydın Adnan Sezgin

2. Berna Sukas

3. Halil İbrahim Aktemur

4. Şule Tuntaş

5. Fevzi Köse

6. Süleyman Demirci

7. Mustafa Orhun Çetin

8. Semra Yücel

HDP

1- Ferhat Tunç Yoslun

Sepetim