0.542. 537 86 70

Eczacılar için kanun teklifi…

CHP’nin eczacı kökenli milletvekilleri, kamu eczacılarının mali ve özlük haklarının düzeltilmesi için kanun teklifi hazırladı. Teklifin gerekçesinde; sağlık hizmetlerinin bir bütün olduğu, sağlık emekçileri arasında yapılan ayrımcılığın iş barışını bozduğu belirtilerek, “Kamu kurumlarında ve hastanelerde diğer sağlık çalışanları gibi özveriyle hizmet üreten kamu eczacılarının özlük ve mali haklarının iyileştirilmesi, mevcut adaletsizliği ortadan kaldıracaktır” denildi.

2021-12-13

CHP’nin eczacı kökenli Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, Bursa Milletvekili Erkan Aydın ve Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, kamuda çalışan eczacıların özlük ve mali haklarının iyileştirilmesi için TBMM’ye kanun teklifi sundu. Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifinin gerekçesinde, sağlık çalışanları arasında ayrım yapıldığı belirtildi. Gerekçede şunlar kaydedildi:

“HAK TEMELLİ DÜZENLEME YAPILMALI”

 “Covid-19 salgınının başlamasından bu yana canla başla çalışan sağlık çalışanlarımız arasındaki bu ayrımcı yaklaşım gözden geçirilmeli ve hak temelli bir düzenleme yapılmalıdır. Kamu eczacıları da toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi için diğer sağlık emekçileri gibi büyük bir fedakârlık ve özveriyle görev yapmaktadır.

“KAMU ECZACILARI AYRIMCILIĞA MARUZ KALIYOR”

Kamu eczacıları, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda uzman tabip, tabip, diş hekimleri ile birlikte aynı sırada yer almaktadır. Ancak kamuda çalışan eczacılar ne yazık ki mali hakları açısından bir ayrımcılığa maruz kalmaktadır. Sağlık Bakanlığı’na bağlı yataklı sağlık kuruluşları ile üniversitelerin tıp ve eczacılık fakültelerinde görev yapan eczacıların yıllardır süren bu özlük hakları farklılıklarının ortadan kaldırılması gerekmektedir. Geçtiğimiz yıllar içinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda meslek sınıfı açısından eşitleme yapılmış olsa da bu düzenleme ne yazık ki diğer mali haklarına yansıtılmamıştır. 

“ADALETSİZLİK ORTADAN KALDIRILMALI”

Bu kanun teklifi, kamuda 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na bağlı olarak çalışan eczacıların maaşlarının ve emekli maaşlarının iyileştirilmesi için hazırlanmıştır. Kanun teklifimizle kamuda çalışan eczacıların en azından emekliliklerinde bir nebze olsun emekli aylıklarının düzeltilmesi, bu haktan yararlanması amaçlanmıştır. Kamuda çalışan eczacıların bir diğer ayrımcılığa uğradığı özlük hakkı ise döner sermaye ödemeleri ile ek ödemelerde uğradığı ayrımcılıktır. Oldukça düşük olan bu ödemeler de bir haksızlık yaratmaktadır. Kanun teklifi ile bu eşitsizliğin giderilmesine yönelik bir düzenleme önerilmektedir. Kamu kurumlarında ve hastanelerde diğer sağlık çalışanları gibi özveriyle hizmet üreten eczacılar, palyatif iyileştirmeler değil adil ve hakkaniyetli bir çözüm beklemektedir. Kamu eczacılarının özlük ve mali haklarının iyileştirilmesi, mevcut adaletsizliği ortadan kaldıracaktır.”

 

Okunma sayısı: 2.254

Sepetim