0.542. 537 86 70

Doğru Parti’den Bor Madeni açıklaması..

Doğru Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Meriç Köyatası ile Doğru Parti Enerji ve Madencilik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Cezmi Orkun; Türkiye’nin sattığı bir ton bor karşılığında sadece 150 gram işlenmiş bor uç ürünü ithal edebildiğini, Türkiye’nin 1 dolarlık bor ihracatına karşılık, bu madeni alanların boru işleyip 7 bin dolar kazandığını belirtti.

2021-12-30

Doğru Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Meriç Köyatası ile Doğru Parti Enerji ve Madencilik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Cezmi Orkun; Türkiye’nin bor ithalatı ile ilgili yazılı açıklama yaptı.

Köyatası ve Orkun, şu değerlendirmeleri yaptı:

"TÜRKİYE'NİN NE BÜYÜK ÖLÇÜDE YAĞMALANDIĞI VE SÖMÜRÜLDÜĞÜNÜ GÖSTERİYOR.."

“Dün Ankara’da toplanan Bor Çalıştayı'nda Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez övünerek, Türkiye’nin 2021 yılında 2.5 milyon ton bor madeni ihraç ettiğini, karşılığında da 1 milyar dolar gelir elde ettiğini açıkladı. Esasında Bakan'ın övündüğü rakam, Türkiye’nin ne denli büyük ölçüde yağmalandığı ve sömürüldüğünü gösteriyor. Türkiye dünya bor madeni rezervlerinin yüzde 72’sine sahip. Ancak madenleri işlemeyi bir kenara bırakıp hammadde olarak ihraç edince, Afrika ülkelerinden beter bir sömürü ortaya çıkıyor.

"AMORF BORUN TONU TAM 5 BİN KAT DEĞER KAZANARAK TONU 2 MİLYON DOLARA SATILIYOR.."

Bugün Türkiye, bor madenini tonu 384 dolardan satıyor. Bor madenin işlenmesi sonucu, 175 civarında uç ürün elde ediliyor. Bizim tonu 384 dolardan sattığımız bor madeni işlendiğinde, lazer teknolojisinde kullanılan kristalin borun tonu tam 13 bin kat değer kazanarak 5 milyon dolara, askeri alanda kullanılan amorf borun tonu tam 5 bin kat değer kazanarak tonu 2 milyon dolara satılıyor. Bor madeni ve elde edilen uç ürünler uzay teknolojisi, silah sanayi, enerji üretimi ve depolanması gibi alanlarda stratejik öneme sahip. Ham bor madeninin atıklarından elde edilen bir ürün var, Lityum. Tonunu 384 dolara sattığımız bor madeninden elde edilen lityumun bir tonu 178 bin dolar. Şu anda pil ve elektrikli araçların akülerinde kullanılıyor. Bu teknoloji giderek daha gelişecek ve güneşten elde ettiğiniz enerjiyi, çok daha küçük ve çok daha hafif olarak akülerde, pillerde depolayabileceksiniz. Yeni enerji devrimi bor madeni ile yapılacak.

"BİR YILLIK KAZANCIMIZ 6 TRİLYON 250 MİLYAR DOLAR OLACAKTI.."

Türkiye’nin sattığı boru işleyip alanlar, aynı ürünü Türkiye’ye 7 bin kat daha fazla değerle satıyor. Sadece bu sene ihraç ettiğimiz 1 milyar dolar değerindeki 2.5 milyon tonluk bor madenini işleyip satabilecek beceri ve teknolojiye sahip olsaydık, bir yıllık kazancımız tam 6 trilyon 250 milyar dolar olacaktı. Türkiye’nin toplam dış borcunun 450 milyar dolar olduğunu, Türkiye’nin bir yıllık milli gelirinin 700 milyar dolar olduğunu hatırlarsak, ne kadar büyük bir değerden bahsettiğimiz ortaya çıkar.

"MADENCİLİK ALANINDA DA GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'Ü ÖRNEK ALIYORUZ.."

Doğru Parti olarak, her alanda olduğu gibi madencilik alanında da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü örnek alıyoruz, onun ilkelerini bugünün dünyasına göre yorumlamaya çalışıyoruz. 'Hayatta en hakiki mürşit ilimdir' sözünden yola çıkarak tarım, madencilik ve sanayide bilimi ve aklı ön plana alan teknolojik gelişmeyi hedeflemek zorundayız. Türkiye’de tüm madenlerin ham olarak ihraç edilmesi yasaklanmalıdır. Tüm maden arama ve işleme ruhsatları iptal edilecektir. Atatürk döneminde olduğu gibi, madenlerin araması MTA’nın, işlenmesi Etibank’ın tekelinde olacaktır."

ANKA

 

Okunma sayısı: 4.798

Sepetim