0.542. 537 86 70

Doğa Ana ve Ata Tohumu…

Jeotermaller ve hava kirliliğine karşı Hatice Atlı gibi tarım ile uğraşan ve Aydın Ovası’na, dağına yıldızlar gibi saçılmış "DOĞA ANA"larımızın doğal tohumları ile harika projeler yaratır, sağlıklı beslenebiliriz…

2021-06-09

Öğretilmiş çaresizlik ile kayboldu, bitti diye telaşlandığımız ata tohumlarımız köylümüzün elinde halâ mevcut.

İnsanların ve hayvanların temel yaşamsal gerekliliğindeki ilk besin zincirinin her anlamdaki adı olan tohum, ülkeler arası politikaya alet edilmiş durumda.

Genetiği oynanarak, gelişme hızı ve ürün kapasitesinin verimi, kimyasallara muhtaç bırakılıp, kimya sektöründe de, ülkeler arası pazar oluşumu da tohum üzerinden oynanan başka bir oyun.

Hatta ülkemin yerel siyasetinde STK’ların elinde eğlenceye dönüşerek "Tohum takas şenlikleri" adı altında gevezelikler yaşanmakta.

İlimizde de bir Tohum Bankası'nın var olduğu söyleniyor ama nerede olduğunu ve hangi işe yaradığını bilmiyorum.

Amacı ile karşılaşıp, tecrübe de etmedim.

O konudaki hafızamda kalan tek anı, Tohum Bankası’nın başkanlık yarışı idi.

* * *

Kaya üzerlerinde, çayırlarda, çalılıklarda doğasever kadın teması ile kendimi teşhir etmeye ihtiyaç duymadığımdan, köyleri sessizce gezerim. Bazen bir kavak ağacının rüzgâr ile estiği yası dinlerken bulurum kendimi.

Hedefim insan olduğu için de insana dair yaşananlar ile karşılaşıyorum;

Gölhisar Mahallesi’nde Enginar üretip, sosyal medya üzerinden pazarlayan Hatice Atlı bu değerlerden bir tanesi.

Öğretilmiş çaresizlik ile yok olduğu söylenip inandırılan Ata tohumu ile yine Hatice Atlı'nın anaç ellerinde karşılaştım.

Kendisinin üretip, pazarladığı baklaların ve biber fidanlarının 30 yıllık Ata tohumu olduğunu öğrenince bir kez daha sevindim.

Bu seyahatlerimde Hatice Atlı gibi birçok köylümün Ata tohumu kullandığını biliyorum.

* * *

STK’lar kuruluş anlamlarının önüne başka çıkarlar geçirmeden çalışırsa, inanın birçok kalemde yerelde doğal tohumlar ile üretilen sebzeler tüketiriz.

Jeotermaller ve hava kirliliğine karşı Hatice Atlı gibi tarım ile uğraşan ve Aydın Ovası’na, dağına yıldızlar gibi saçılmış "DOĞA ANA"larımızın, doğal tohumları ile harika projeler yaratır, sağlıklı beslenebiliriz.

Hatice Atlı gibi DOĞA ANA ürünleri ve sevgiyle kalın dostlar…

Sepetim