0.542. 537 86 70

Devletin gücü Didim’e yetmiyor mu?

Didim’de sit alanları üzerine yapılan inşaatların yıkım kararlarını uygulamak için kimse kılını kıpırdatmıyor. Herkes topu taca atıyor. Belediye yıkım kararını uygulamıyor yasal suç işliyor. Aydın Valiliği, Didim Kaymakamlığı, Didim Belediyesi, Savcılar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve AK Parti Didim İlçe Başkanlığı olan biteni uzaktan seyrediyor.

2020-05-29

Didimli Avukat Zekiye Baran 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı üzerine kaçak ev yapıyor.

1986 ada 2 ve 11 parseller üzerindeki sit alanına 7 katlı bina inşa ediliyor. Yine 3448/1 parselde kayıtlı sit alanı kaçak inşaat ile gündeme geliyor.

Sit alanı üzerine yapılan kaçak yapıların yıkım kararları Didim Belediyesi’ne tebliğ ediliyor nedense bir türlü kaçak yapılar yıkılmıyor. Hatta son olarak Didim Kaymakamlığı Zekiye Baran’ın kaçak evinin yıkımı için yeni bir yazıyı belediyeye gönderiyor yine sonuç alınamıyor.

Madem ki yıkım kararlarını Didim Belediyesi uygulamaktan kaçınıyor Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ne yapıyor?

Neden konuyu Bakanlığa intikal ettirmiyor?

Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nin 67. Maddesi gayet açık iken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı konunun üzerine neden gitmiyor?

Yetkililer konuyu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü’ne neden ihbar etmiyor?

* * *

Aydın’daki işleyişi anlamak mümkün değil. Bu nasıl bir iştir?

Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’nün kararına rağmen Didim’de sit alanı üzerine yapılan 7 katlı kaçak yapıya Didim Belediyesi ruhsat veriyor? İnşaatın Kanunu’na muhalefet edilerek izinsiz yapıldığı belirtiliyor ve Aydın Valiliği, Didim Kaymakamlığı, Didim Cumhuriyet Başsavcılığı ve Didim Belediyesi’ne yapılan suç duyurusu bir türlü işleme sokulmuyor.

Yanı sıra Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü, “İdare mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Davanın sonuçlanmasını beklemek gerekiyor” gerekçesinin ardına saklanarak topu taca atıyor, Aydın Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açmayı geciktiriyor.

* * *

Sit Alanı’na 7 katlı kaçak inşaat ruhsatı veriliyor. Sorumlu Yapı Denetim Firması’nın adı ortada yok. Verilen ruhsattan Yapı Denetim Firması da sorumludur. Çünkü “ imara uygundur” diye projeyi onaylayıp hem belediyeye hem Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne gönderiyor.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yazılanları ihbar kabul edip 4708 Sayılı Yapı Denetim Kanunu’nun 8. maddesi gereği yapı denetim firması sahte evrak düzenlemekten dolayı neden cezalandırılmıyor?

Ayrıca, Yapı Denetim Uygulama Yönetmeliği’nin 5. maddesine göre Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün kaçak yapıya müdahale etmesi gibi bir görevi var. Bu müdahaleyi yapmıyorsa Çevre ve Şehircilik İl Müdürü de bu işte sorumludur.

* * *

Didim AK Parti İlçe Başkanı’na gelince..

Suya sabuna dokunmayan zoraki bir basın açıklaması ile sözüm ona muhalefet yaptı. Hatırlatmakta yarar var. Parti ilçe başkanları müteahhitlerden olmamalı. Kendisi müteahhit olan AK Parti İlçe Başkanı kaçak yapılar üzerine gidebilir mi? Gidemez, çünkü kendisinin de belediyeye yolu düşecek. Hatta açıkları var. İnşaatlarında kaçak şebeke suyu kullandığı bile belgelenmiş.

* * *

“İmar ve rüşvet” iddiaları gündemden düşmeyen Didim Belediyesi’nin Başkanı Ahmet Deniz Atabay ve İmardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Emine Öznur Gündoğdu yasal olmayan imar uygulamalarını kişiye özel yürürlüğe koyuyor. Hesap soran yok.

Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’nün sit alanı üzerine izinsiz yapılan yapılar için yıkım kararları veriyor. Ancak karar uygulanmıyor. Aydın Valiliği, Didim Cumhuriyet Başsavcılığı ne gibi işlemler yaptı bilinmiyor.

Yasa tanımayan sorumlular ellerini kollarını sallayarak Didim’de gezmeye devam ederken  Yetkililer görevlerini neden yapmıyor?”

* * *

Didim Belediyesi’nin İmardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Emine Öznur Gündoğdu’nun yakın akrabaları üzerindeki mal varlığı artışı ortaya çıkıyor. Devletin görevlileri “mal varlığının kaynağı nereden geldi?” diye soruşturma gereği bile duymuyorlar. “İmar ve rüşvet” iddiaları ortalarda saçılıyor, Savcılık neden resen soruşturma başlatıldığını kamuoyuna açıklamıyor?

Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü kararlarının Didim Belediyesi’nde sümen altı edilmesine Devletin yetkilileri neden seyirci kalıyor?

Arkeolojik Sit alanı üzerine inşaat yapan ve yaptıranlar hakkında Savcılığın açtığı bir soruşturma var mı?

Didim’deki “rüşvet ve kaçak yapılaşmayı” kimler koruyor?

Devletin gücü Didim’e yetmiyor mu?

Sepetim