0.542. 537 86 70

Çiftçiyi ihya edecek ürün: Mango…

AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ÖZLEM ÇERÇİOĞLU TALİMAT VERİRSE TARIMSAL HİZMETLER DAİRESİ ÇİFTÇİLER İÇİN BU ÜRÜNDE PİLOT UYGULAMA YAPABİLİR…

2019-07-21

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin çiftçiye destek adı altında başlattığı program kapsamında üreticilere destekler verilirken çok önemli bir öneri Mustafa Ezici adındaki girişimci işadamından geldi.

Mustafa Ezici, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’na tropikal meyvelerin Türkiye Pazarında yer almaya başladığını belirterek bunların içinde besin ve katma değeri yüksek bir ürün olan MANGO’nun üretilmesi için Aydın’ın pilot bölge seçilerek Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin bu işe öncülük etmesini istedi.

Oldukça albenili bir görüntüye sahip olan mango tadının güzelliğinin yanı sıra, insan vücudu için de adeta bir şifa kaynağı. Kanser önleyici özelliği ile tanınan Mango’nun Türkiye’de kanser sıralamasında önlerde yer alan Aydın’da pilot bölge seçilerek üretilmesi ve daha sonra bunun Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun talimatı ile Tarımsal Hizmetler Dairesi’nce çiftçiler bilinçlendirilerek yaygınlaştırılması hem ekonomiye hem de sağlığa yararlı olacağına kesin gözle bakılıyor. Anavatanı Hindistan olan mango, tadına pek karşı koyabileceğiniz bir meyve değil. Tadıyla ağızları şenlendirirken, faydaları ile de vücuda oldukça iyi geliyor.

MANGO MEYVESİ NEDİR?

Kilosu 40 liradan satılan lezzetli bir tarihe sahip olan mango, meyvelerin kralı olarak biliniyor. Dünyanın en popüler meyvelerden biri olan mango, görkemli, yumuşak ve şaşırtıcı olmanın yanı sıra, mangolar da birçok sağlık yararı sunuyor. Olgun mango meyvesi renk ve boyut olarak değişir. Mangolar sarı, turuncu, yeşil veya kırmızı olabilir. Mango yaprakları 15 ila 35 cm uzunluğundadır ve yaprak dökmeyen bir yapıya sahiptir. Mango yaprakları, turuncu ve pembedir, ancak koyu parlak kırmızıya geçerler ve olgunlaştıkça koyu yeşile dönerler. Mango olgunlaştığında oldukça lezzetli bir meyvedir..

KANSERİ ÖNLER

Yapılan araştırmalarda, mango meyvesinde antioksidan bileşiklerin kolon, meme, lösemi ve prostat kanserine karşı koruma sağladığı bulunmuştur. Bu bileşikler, kuersetin, isoquercitrin, astragalin, fisetin, gallik asit ve metilgallatın yanı sıra bol enzimleri içerir.

AYDIN ÇİFTÇİSİNİ ZENGİN EDER

Türkiye’nin değeşik yörelerinde olmak üzere özellikle Antalya’da mango fidanlarını satışa sunan girişimci Mustafa Ezici, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun çiftçilere organik tohum ve fide dağıtmasına mango fidesini de eklemesini istedi. “Çiftçi bu üründen incirin beş katı para kazanır” diyen Girişimci Mustafa Ezici, Başkan Çerçioğlu’nun yeniliklere açık biri olduğunu kaydederken Aydın’da mango üretimine öncülük edeceğine inandığını söyledi.

Mustafa Ezici, tropikal bir bitki olmasına rağmen sub-tropikal iklime sahip İspanya’nın Malaga-Granada sahil hattında yetişen mangonun, Türkiye’de aynı enlemde bulunan Aydın da dahil Datça yarımadasından Hatay’ın kuzeyine kadar olan bölgede yetişebileceği fikriyle yedi yıl önce fidan yetiştirmek amacıyla yola çıktıklarını ifade ederken mango üretiminin Aydın tarımına zirve yaptıracağı ve çiftçinin de gelirini ikiye katlayacağını belirterek, “Aydın Büyükşehir Belediyesi bu işe öncülük ederse Aydın gelecekte Türkiye’nin önemli mango ihraç eden iller arasında yerini alabilir” dedi.

ÇİFTÇİYİ İHYA EDER

Mango üretimine 7 sene önce başladıklarını dile getiren Ezici, "Önce denemeler yaptık. 3 sene önce de mango fidanı yetiştiriciliğine girdik. Gazipaşa’da 4-5 bin meyve veren mango ağaçları var. Ve bunlar her sene meyve veriyor. Bu ürün Türkiye ile aynı yörüngede olan İspanya’da yetişiyor. Biz de ülkemizde Aydın’da dahil Datça’dan Hatay’a kadar bu meyveyi üretebiliriz. Avrupa Birliğine dalında mango ihraç edebiliriz. Ağustos ayından Aralık ayına kadar dalında mangonun tane fiyatı 5 euro’dan satılıyor. Avrupa Birliği 600 bin ton mango ithalatı yapıyor. Biz Türkiye olarak Avrupa’ya daha yakınız ve dalında mango ihraç edebiliriz. Elimizde Türkiye’ye yetecek kadar fidemiz hazır bulunuyor. 3 yaşında bir mango fidanını ektiğimiz zaman 1 sene sonra yaklaşık 30 tane mango alabilirsiniz. 10 dönümlük araziye ektiğiniz mango 5-6 yıl sonra 30 ton mango veriyor size. Bu da çiftçiyi ihya eder" dedi. 

Sepetim