0.542. 537 86 70

CHP’li Bülbül, “Kadına yönelik şiddet bağımsız yargı ile önlenebilir..”

CHP Aydın Milletvekili ve Adalet Komisyonu üyesi Süleyman Bülbül, kadına ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetle ilgili getirilen kanun teklifini “seçim öncesi göz boyama” şeklinde tanımladı. Bülbül, “İstanbul sözleşmesinden çıktınız. Şimdi hatanızın üstünü örtmeye çalışıyorsunuz ama getirdiğiniz kanun teklifi tam bir fiyasko” dedi.

2022-03-31

Kadına ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesini öngören düzenlemeleri içeren Türk Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Adalet Komisyonu’nda görüşüldü.

Komisyonda konuşma yapan CHP’li Bülbül, “Kadınlar, 8 Mart’ta gece yürüyüşü yaptığı için copla, gazla polis şiddetine maruz kaldı. 2002 ile 2020 arasında Türkiye’de en az 7 bin 71 kadının yaşama hakkı ihlal edildi. 2021 yılında en az 175 kadın iş cinayetleri sonucu yaşamını yitirdi. 2021’de en az 339 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 793 kadına şiddet uygulandı. Ama kadına yönelik şiddet eylemini yapan sanıklara takdiri indirim kullanılıyor. Kadın öldürülüyor, kadın tehdit ediliyor, taciz ediliyor ama uygulamada hakim ve savcılar bütün kararlarını kadını taciz eden tehdit eden fail lehine kullanıyor. Bu işin, sorunun çözümü kadına yönelik şiddet kanunları değişikliği değil. Bu işin çözümü liyakatli hakim savcı, yargı bağımsızlığı, yargı tarafsızlığı ve yürütmeye bağlanmayan yargı” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere AKP’lilerin kadınlarla ilgili skandal sözlerini hatırlatan CHP’li Bülbül, “Türkiye’de kadına şiddet abartılıyor, Kadın-Erkek eşitliği fıtrata ters, diyen bir Cumhurbaşkanı var. ‘Kadına iz bırakmadan dayak atmak mubah’ diyen belediye başkanı var. ‘Evdeki işler yetmiyor mu?’ diyen AKP milletvekili var. ‘Kadınlar iş aradığı için işsizlik artıyor’ diyen bir AKP bakanı var. Bu zihniyetle getirdiğiniz kanun teklifi de göz boyamanın ötesine geçmez. Güya ceza yükseltmişsiniz. Ama yükselttiğiniz ceza da faili cezaevinde bir gün tutmaya bile yetmiyor” dedi.

Sepetim