0.542. 537 86 70

Buğday fiyatları uçtu..

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin buğday alım fiyatlarını açıklamasının beklediği bugünlerde buğday fiyatlarının yükselişe geçmesi, hububat alım fiyatlarında bütün hesapları bozdu.

2022-05-25

Milli Gazete’den Sadettin İnan’ın haberine göre:

Buğday hasadının başladığı bir dönemde buğday fiyatlarının biranda yükselmeye başlaması, Tarım ve Orman Bakanlığının alım fiyatına yönelik bütün planlarını bozdu. Tarım Bakanlığı son 10 gündür buğday alım fiyatlarına yönelik hummalı bir çalışma yürütürken, TMO’nun bu yıl piyasada aktif olabilmesi için farklı senaryolar üzerinde çalışmaların yapıldığı vurgulanıyor.

Bakanlığın yürüttüğü buğday alım fiyatı çalışmalarında iki başlık ön planda çıkarken, bunlardan ilki doğrudan fiyat açıklamak yerine önce avans fiyat, hasat sonuna doğru da net fiyatın açıklanması üzerinde durulurken, bir diğer başlıkta ürününü TMO’ya satan çiftçiye alım fiyatının yanında ek desteğin verilmesi gibi alternatif başlıkların görüşüldüğü ifade ediliyor. Hatta bu çalışmalarda bölgeler arası farklı alım fiyatlarının açıklanmasının da gündeme geldiği ancak bunun çiftçinin tepkisiyle karşılanacağı için destek görmediği kaydediliyor. Yine kademeli fiyat artışının da konuşulduğu ancak pratikte bazı sıkıntılara neden olabileceği için bu başlığın da uygulanması mümkün görünmüyor.

BAKAN KİRİŞÇİ’NİN AÇIKLAMALARI KAFALARI KARIŞTIRDI

Çiftçinin dört gözle hububat alım fiyatlarının açıklanmasını beklediği bir dönemde Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin ekmeklik buğday için piyasada oluşan 5700 liranın iyi bir fiyat olduğunu ve çiftçinin bu fiyattan memnun olduğuna yönelik yaptığı açıklama sektörde Bakanlığın niyetinin anlaşılması açısından önemli bir mesaj olarak yorumlandı.

6 BİN LİRA FİYAT TMO’NUN ELİNİ KOLUNU BAĞLAR ENDİŞESİ

Bakan Kirişçi’nin bu açıklaması buğday alım fiyatının 5500 ile 6000 lira arasında açıklanacağı şeklinde yorumlanırken, 6 bin lira bir fiyatın ise TMO’nun elini kolunu bağlayacağı ve geçen yıl olduğu gibi çiftçiden yeterli ürün alamayacağı bilindiği için kafalar karışmış durumda.

FİYATLAR TİCARET BORSALARINDA 6900 LİRAYA KADAR ÇIKTI

Özellikle bu hafta başından itibaren buğday fiyatlarının yükselmeye başlaması, geçen hafta 6000 TL/ton bandında olan fiyatların, bugün Ticaret Borsalarında 6900 TL/tona kadar çıkması Bakanlık açısından alım fiyatı konusundaki çalışmaları iyice içinden çıkılmaz bir hale getirdi.

ARPA, BUĞDAY, MISIR BU YIL ÇOK DEĞERLİ OLACAK

Hasadın başladığı bir dönemde fiyatların en düşük seviyede bulunması gerekirken, tam aksine artışa geçmesi hububatta bu sene bütün ürünlerin değerli olacağını gösterirken, bütün hesapları da alt üst etti. Ekonomi yönetiminin enflasyon kaygısından dolayı 7000 TL/ton fiyatın üstüne sıcak bakmadığı kaydedilirken, şu anki piyasa fiyatlarının altında açıklanacak bir fiyatın da piyasada oluşan fiyatları TMO eliyle aşağı çekmek anlamına geleceği için bunun da erken seçim beklentisinden dolayı siyasi faturasından endişe ediliyor.

Normal şartlarda TMO’nun bu şartlarda müdahale alım fiyatını açıklamamasının bile gündeme gelebileceği ancak erken seçim beklentisinin bu hesabı da bozduğuna dikkat çekiliyor.

EKMEĞE EN DÜŞÜK YÜZDE 30 YENİ ZAM KAÇINILMAZ

Diğer yandan TMO Haziran ayı itibariyle un fabrikalarına ucuz buğday satışını askıya alacak. En azından hasat bitimine kadar yani Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında ekmek fiyatlarını regülasyon kapsamında ucuz fiyattan (3460 ile 3575 TL/ton fiyattan) buğday satmayacak. Bu da ekmek fiyatlarına asgari yüzde 30 yeni zammı kaçınılmaz hale getirecek. Tarım Bakanlığının alım fiyat politikasının belirlenmesi çalışmalarında açıklanacak alım fiyatı ile ekmek ve yem fiyatlarına gelecek yeni zamlarında hesap edildiği ancak işin içinde çıkılamadığı ifade ediliyor.

ÖNE ÇIKAN ÇALIŞMALAR CUMHURBAŞKANINA SUNULACAK

Sonuç olarak buğdayda çiftçi asgari 7000 ile 7500 TL/ton fiyat beklerken, Ticaret Borsalarında fiyatların da 7 bin lira bandına çıkması çiftçinin bu beklentisinde elini kuvvetlendirirken, tarımsal üretimde fiyatları bugüne kadar enflasyon kaygısı ile baskılayan ekonomi yönetiminin ise elini kolunu bağlamış durumda. Enflasyon kaygısına bir de erken seçim beklentisinin eklenmesi ekonomi yönetimi açısından hesapları iyice içinden çıkılmaz hale getirdi. Bunun için Tarım Bakanlığı bütün çalışmaları bütçe dengeleri kapsamında ekonomi yönetimi ile yaparak ön plana çıkan çalışmalar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacak. Son kararı Erdoğan verecek.  

Sepetim