0.542. 537 86 70

Bu müjdeyi veren yok..

CDS puanı, Türkiye tarihinin zirvesinde. Borçlanma maliyetimiz inanılmaz seviyede, yüzde 5.64 'e yükselmiş. Bu saatten sonra eğer alabilirsek, alınacak olan borçların maliyeti çok yüksek. Normalde 300 puan üzeri "aşırı kırılgan ekonomi" olarak kabul edilir.

2020-08-28

Venezüella, Arjantin'de sonra Dünya üçüncüsü,

Türkiye, 564 CDS puan ile dünyada üçüncü sıraya yükseldi.

Bizden kötü CDS sahip sadece iki ülke var:

1. Venezüella (iflas halinde)

2. Arjantin

Nedir bu CDS?

Bu puan ne anlama geliyor?

CDS (credit default swap), yatırımcıların bir ülkeden devlet tahvili aldıklarında, o ülkenin iflas etmesi ya da benzer bir nedenle aldığı borcu geri ödeyememe durumuna karşılık yatırımda kullanılan parayı sigorta etmek için gereken prim miktarını gösterir.

CDS'si 100 olan bir ülkeye vereceğiniz borcu kabaca paranın % 1'i kadar bir maliyetle sigortalayabiliyorken, 600 olan bir ülkeye vereceğiniz borcu paranızın % 6'sı kadar prim vererek sigortalayabilirsiniz. Bu da bir ülkenin CDS'i yükseldikçe faizleri de aynı oranda yükseltmesi gerektiği, yoksa kimsenin risk alıp da o ülkeye borç vermeyeceği anlamına gelir. Paranın sadece % 6'sını prim olarak veriyorken zaten en az % 6 faiz alıyor olmalısınız ki kar etmeye başlayabilesiniz.

CDS puanı, Türkiye tarihinin zirvesinde.

Borçlanma maliyetimiz inanılmaz seviyede, yüzde 5.64 'e yükselmiş. Bu saatten sonra eğer alabilirsek, alınacak olan borçların maliyeti çok yüksek. Normalde 300 puan üzeri "aşırı kırılgan ekonomi" olarak kabul edilir.

Şu ortamda ülkemize yabancı yatırımcı gelmesini beklemek ise hayal kurmak olur.

Kaldı ki borçlansak bile bu borçları mevcut iktidarın ödemeyeceği kesin.

Sonrasında gelecek hükümete ve ülkemizin bir numaralı gelir kaynağı olan vergi mükellefi halkımıza şimdiden başarılar diliyorum...

Sepetim