0.542. 537 86 70

Başarıyla uygulanacak kişisel gelişim teknikleri..

Öncelikle şunu söylemek gerekir ki özeleştiri bizi mükemmelliğe götürmez. Tam tersine, özeleştiri hedeflerimizden ödün verir ve plânlarımızı sabote eder, başarısızlıktan kaçınmanın bir yolu olarak bizi hayallerden vazgeçmeye teşvik eder.

2021-08-24

Hangi iş olursa olsun, nasıl bir iş yapıyor olursanız olun o işte başarıya ulaşabilmenin temel kuralları vardır. “Kendinle dengeyi sağla” başlığı altında topladığım yazı dizisinin ilkinde, rahatlıkla uygulayabileceğiniz kişisel gelişim tekniklerinden söz edeceğim.

Özellikle şunu vurgulamakta yarar görüyorum: Yapmayı düşündüğünüz ya da yaptığınız bir işte en sert eleştirmen kendinizsiniz ve bu durum, iş kariyerimize geldiğinde bizi geride tutabilir.

Yazının bu bölümünde iş kariyeri yolunuzda birçok yönden devrim yaratabilecek üç kişisel gelişim tekniğini sizinle paylaşmak istiyorum. 

Öncelikle şunu söylemek gerekir ki özeleştiri bizi mükemmelliğe götürmez. Tam tersine, özeleştiri hedeflerimizden ödün verir ve plânlarımızı sabote eder, başarısızlıktan kaçınmanın bir yolu olarak bizi hayallerden vazgeçmeye teşvik eder. 

O nedenle öz şefkati tercih etmeliyiz.

Başkaları söz konusu olduğunda sıklıkla uyguladığımız bu tekniği kendimiz kullanırsak çok işe yarar, bunun için aşağıdaki yaklaşımları deneyin:

Unutma hepimizin şüpheleri var ve kendimizi hafife alıyoruz.

Hiç muhatabınızdan daha zayıf olduğunuzu hissettiniz mi?

Veya bir takımdaki zayıf halka olduğunuzu hissettiniz mi?

Kendinize bir iyilik yapın ve bir daha asla kendiniz hakkında böyle düşünmeyin.

Böylelikle kendinizi sabote etmezseniz daha güvende hissedeceksiniz ve bullying tekniklerini kendinize uygulamayacaksınız. 

Bu sendromun sizi fethettiğini ve kontrol ettiğini hissettiğinizde, onunla savaşın ve onu yenin. Ve hepimizin zaman zaman şüpheleri olduğunu ve kendimizi güvensiz hissettiğimizi unutmayın. 

Arkadaşın ol..

Çözülmesi zor, hatta başarısızlıkla sonuçlanan bir sorunla karşılaştığınızda, iyi bir arkadaşınızın size hayat kurtaran tavsiyeler verdiğini hayal edin. Bir arkadaşınızı aradığınızı ve sizi dinlediği ve sizinle empati kurduğu için mutlu olduğunuzu hayal edin.

Bir arkadaşınızın yardıma ihtiyacı olsaydı, ne yapardınız?

Nasıl cevap verirsiniz?

Ona destek olursunuz?

Ona ne söylersiniz?

Onu hatası için yargılar mısınız? 

Tüm bu soruları yanıtladıktan sonra, yardıma ihtiyacı olan arkadaş olduğunuzu hayal edin ve yardım teklif eden de yine siz olun.

Arkadaşın ol, kendinle empati kur ve kendini sert bir şekilde eleştirme.

Yardım istemekten utanmayın..

Çoğumuz, yeni bir projeye başlamış veya yeni bir işe başlamış isek kendimiz halledebiliriz düşüncesine kapılarak profesyonelliğimizi kanıtlamak istiyoruz.

Ne yazık ki çoğu zaman içine düşülen “her şey kontrolüm altında” tavrı güçlerimizi zayıflatır ve çalışma, konsantre olma, karar verme yeteneğimizi etkiler.

Zayıfladığınızı hissettiğiniz zaman yardım istemeye çalışın. Bu davranışı kendinize bir kötülük yapmış gibi algılamayın, başkalarının önünde imajınızı etkilemeyecektir.

İnsanlar yardım etmeyi severler, kendilerini faydalı hissederler.

Yardım istemeyi öğrenin ve fırsat buldukça size başkalarına yardımınızı sunun.

Sepetim