0.542. 537 86 70

AYESOB’da “Değişim” isteniyor…

AYESOB’un Başkanını belirleyeceği 6 Mayıs’taki kongre öncesi “Değişim ve Gelişim” rüzgârı fırtına gibi esmeye başladı. Seçimde oy kullanacak delegeler “Değişim ve Gelişim”den yana heyecanla seçim gününü bekliyor.

2018-05-03

YALÇIN YILDIRIM…

Aydın Esnaf Odaları Birliği seçimli genel kurulu 6 Mayıs 2018 Pazar günü AYESOB toplantı salonunda gerçekleşecek. 4 yıl önce yapılan genel kurulda son bir ay içinde karar vererek AYESOB başkanlığına aday olan Aydın Demirciler Odası Başkanı Muhammet Ali Künkçü, 6 Mayıs’da yapılacak seçimli genel kurulda mevcut Başkan Selahittin Çetindoğan’ın karşısına yeniden güçlü bir şekilde aday oldu.

2014 yılı Mayıs ayında yapılan genel kurulda arkasına hiçbir odanın desteğini almadan tek başına aday olan Muhammet Ali Künkçü sandıktan 113 oy alarak çıktı, Selahittin Çetindoğan ise 423 oy alarak başkan seçildi.

Selahittin Çetindoğan, 4 yıl önceki kongrede seçime damgasını vuran Hulisi Akşit’in hatırına başkan seçildi.

4 yıl çabuk geçti.. “Ben değil, biz olacağız” diyen Selahittin Çetindoğan 4 yıl boyunca oturduğu koltukta “Biz” olamadı. Aydın esnafı için hiçbir proje yaşama geçiremedi. Yöneten değil “Yönetilen” başkan oldu. Türkiye’de adından söz ettiren, protokolde saygın bir yeri olan AYESOB Hulisi Akşit’ten sonra bu özelliklerini de yitirdi.

AYESOB Başkanlığı’na aday olan Aydın Demirciler Odası Başkanı Muhammet Ali Künkçü ise 4 yıl önce kongre delegelerinin karşısına projeler ile çıktı, proje anlattı. Görev verildiği takdirde “Esnaf Kalkınma Projesi’ni hayata geçirip Esnaf AVM’leri oluşturacaklarını” söyledi. Her ilçede esnaf şuraları yapacaklarını anlattı. Esnaf Müzesi hayalinden söz etti. Esnaflar için muhasebe, pazarlama ve davranışı bilimi alanlarında eğitimler alarak esnafı daha donanımlı hale getireceklerini anlattı. Yabancı yatırımları sınırlayıp yerel esnafı kalkındırmak için çalışacağının sözünü verdi. Esnafların yurt içi ve yurt dışı fuarlara katılımlarını sağlayacaklarını kaydetti. Israrla “yenilik ve değişim” dedi. Bu sözlerine inanan 113 delegenin de oyunu aldı.

Selahittin Çetindoğan, 4 yıl önceki kongrede Hulisi Akşit’in devamı gibiydi. Hulisi Akşit’e vefanın öne çıktığı o genel kurulda “uzaktan kumanda” ile başkan seçildi.. Başkan seçildikten sonra da “kumanda”nın adı değişti “yakından kumanda” oldu. Çetindoğan başkan oldu ama 4 yıl boyunca “kumanda” eden pozisyonda olamadı, hiçbir proje üretemedi.

Ardına hiçbir destek almadan tek başına çıkıp aday olan Muhammet Ali Künkçü’nün almış olduğu 113 oy çok anlamlıydı. İşte sonun başlangıcı bu 113 oy ile başladı. Cesaretini kırmadı, “Değişim ve yenilik” fikrinden vazgeçmeden 4 yıl boyunca çalıştı.

4 yılın ardından bu günlere gelindi.

6 Mayıs’ta gerçekleşecek kongrede AYESOB Başkanlığına adaylığını bu kez ayakları yere sağlam basarak açıkladı. Birçok oda başkanının desteğini ardına aldı. “Değişim ve yenilik” vurgusunu hiç dilinden düşürmedi. AYESOB Başkanı Çetindoğan koltuğunda otururken O, oda ziyeretlerini, oda başkanları ile istişarelerini sürdürdü. Her birinin ayrı ayrı gönlüne girdi, kendini anlattı.

Muhammet Ali Künkçü, Çine Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Bircan Öter, Nazilli Manifaturacılar ve Tuhafiyeciler Odası Başkanı Hüdai Tosun, Karacasu Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Adnan Tuncer, Aydın Terziler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Yüksel Sabancı, Nazilli Şoförler Odası Başkanı Seyfi Çalışkan, Söke Marangozlar Odası Başkanı Murat Elgin, Söke Manavlar Odası Başkanı Ümit Coşkun, Aydın Bakkallar Odası Başkan Vekili İbrahim Ertekin’in desteğini alarak, “ortak akılla” kararlar alınıp “Değişim ve Gelişim” için yola çıktı.

İlerleyen günler içinde bu destek Muhammet Ali Künkçü lehine çığ gibi büyüdü. Desteğini aldığı oda sayısı O’nu daha şimdiden seçimin favorisi durumuna soktu.

Esnaf Odaları arasında da AYESOB’un 4 yıllık yönetiminden rahatsızlık vardı.

Son 4 yıl içinde AYESOB’un sürekli gerilemesinden rahatsızlık duyan Esnaf Odaları da “Değişim ve Gelişim” rüzgârına kapıldı.

Katılımcı etkin yönetim modelinin oluşturulacağına özellikle dikkat çeken Muhammet Ali Künkçü her ziyeret ettiği Oda Başkanları ve Yönetimlerine 4 yıl önceki kongrede olduğu gibi bu defa yerinde projelerini anlattı.

Künkçü’nün hayata geçirilecek projeleri olan,

* Kurumsal kimliğe yakışır katılımcı ve etkin yönetim modeli.

* Üç büyük ilçede ve köy sayısı çok olan ilçelerde Çıraklık öğrenci yurtları.

* Esnaf çözüm masası.

* Oda gelirlerini arttırmak için yeni tedbirler, yeni projeler.

* AR-GE birimi.

* Aydın’da Ahi Evran Esnaf ve Sanatkarlar Müzesi.

* Avrupa Birliği, KOSGEB, GEKA v.b. kurumlardan destek için proje masası.

* Esnaf ve Sanatkârı teşvik için yarışmalar, seminerler.

* Kamu Kuruluşları ve Belediyelerle barışık yönetim.

* Esnaf ve Sanatkârlar Kooperatifi.

* Özel Esnaf Hastanesi veya yaşlı bakım evi gibi projelerini anlatarak seçimi kazanacak sayıda odanın desteğini şimdiden sağladı.

Sözün özü;

Muhammet Ali Künkçü, 6 Mayıs’ta yapılacak AYESOB kongresine güçlü bir şekilde giriyor. “Değişim ve Gelişim” rüzgarı fırtına gibi esmeye başladı.

4 yıldır esnaf adına hiçbir proje geliştiremeyen, esnafların hiçbir sorununa çözüm üretemeyen mevcut yönetim panikte, şaşkınlık içinde.

Esnafların büyük kesimi de “Değişim, yenilik ve gelişimden” yana safını açık açık belli ediyor.

AYESOB seçiminde oy kullanacak delegeler “Değişim ve Gelişim”den yana heyecanla seçim gününü bekliyor.

Sepetim