0.542. 537 86 70

Aydın Milletvekili Savaş’tan bütçe değerlendirmesi…

AK Parti Aydın Milletvekili ve KİT Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi ve ekonomi gündemi hakkında genel değerlendirmelerde bulundu.

2021-12-18

Kabul edilen bütçenin AK Parti hükümetlerinin 20'nci, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçişin ardından hazırlanan 4'üncü bütçe olduğuna dikkat çeken Mustafa Savaş şu açıklamalarda bulundu:

"Kovid-19 salgınıyla birlikte dünya genelinde çok önemli bir dönüşüm yaşanıyor. Artan küresel belirsizliklerin tüm dünyada üretimi, istihdamı ve sermaye dolaşımını olumsuz yönde etkilemeye devam ettiği bir dönemde, bu süreçten büyüyerek çıkmakta kararlıyız. Tehditleri fırsata çevirmeyi hedefleyen, sonuç olarak üretimi, ihracatı, istihdamı artırmayı amaçlayan bir politika uygulanıyor. Bu dönemde büyüme oranlarımızdan ihracat rekorlarına, sanayi üretimindeki artıştan cari açığımızdaki iyileşmeye kadar pek çok olumlu gelişme yaşanıyor. 2022 yılında asgari ücretin en alt rakamı net yüzde ellilik bir  artışla 4.250 TL olarak açıklandı. Ayrıca asgari ücretten gelir ve damga vergisi de alınmayacak. İşçimize, işverenimize yeniden hayırlı olsun diyoruz. Kovid-19 salgınına rağmen  inşallah Türkiye yoluna güçlenerek devam edecektir".

Türkiye'nin 2020 yılında yüzde 1,8'lik büyüme ile G20 ülkeleri arasında Çin'le birlikte büyüme sağlayabilen iki ülkeden birisi olduğuna dikkat çeken Mustafa Savaş; "2021 yılının ilk çeyreğinde yüzde 7,2, ikinci çeyreğinde yüzde 21,7, üçüncü çeyreğinde ise yüzde 7,4 oranında bir büyüme sağlanmıştır. Özellikle yüzde 7,4 oranındaki büyüme performansı ile G20 Ülkeleri arasında birinci, OECD ülkeleri arasında ikinci, dünyada ise dördüncü sırada yer alınarak büyük bir başarıya imza atıldı. Büyümenin lokomotifi ise artan ihracatımız ve gelişen sanayi üretimimiz oluyor. İhracatımız, Cumhuriyet tarihimizde yeni bir rekora daha imza atarak yıllık bazda 220 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır. Bunların yanısıra, hastaneler, otobanlar, demir yolları, köprüler, tüneller, barajlar yapıldı ve yapılmaya devam ediliyor. İçme suyu ve sulama tesisleri, organize sanayi bölgeleri, AR-GE merkezleri, salgın destekleri ve yerli aşı projesi, enerji ve savunma sanayi projeleri gibi sayısız yatırım başarıyla hayata geçirildi. Yani küresel pandemi döneminde de, yeni yatırımlar hız kesmeden devam ediyor. 2022 bütçesi de, kovid salgınının bütün artçı sarsıntılarına rağmen güçlenen, kalkınan ve büyüyen Türkiye vizyonuyla hazırlandı. İnşallah bütün bu küresel sorunları aşan, çok daha güçlü bir Türkiye göreceğiz" dedi.

Pandemiyle birlikte dünya tedarik zincirinde aksaklıkların baş gösterdiğinin altını çizen AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş, "Dünyanın üretim üssü olarak nitelendirilen Çin’in tedarik zincirinde sorunlar yaşamasıyla birlikte oluşan bu boşluğu doldurmak üzere bölgesel yeni aktörler ortaya çıkmıştır. Bu dönemde, coğrafi konumundan ve AK Parti döneminde esnek üretim altyapısının gelişmesinden dolayı büyük bir fırsat yakalayan Türkiye, küresel tedarik zincirinde önemli bir aktör olmak için yeni ekonomik programını öncelemektedir. Küresel bağlantıların kesişim noktasında yer alan ülkemizin, 4 saatlik bir uçuş mesafesi ile 1.6 milyar nüfusu olan yaklaşık 30 trilyon dolarlık küresel bir ticaret hacminden büyük bir pay alabileceği düşünüldüğünde, uygulanacak yeni politikaların ne denli önemli olduğu açıkça görülebilecektir. Artan ihracat rakamları bunun en büyük göstergesi diyebiliriz" şeklinde konuştu. 

Sağlıktan eğitime, güvenlikten ulaştırmaya, sanayiden ekonomiye, kadının güçlendirilmesinden sosyal yardımlara kadar her alanda birçok politikanın hayata geçirileceğinin altını  çizen Mustafa Savaş, "Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde hayata geçireceğimiz daha çok projemiz var. 2022 bütçemiz de inşallah böyle güzel başarılara vesile olacaktır" dedi.

2022 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi'nde aslan payının eğitime ayrıldığını söyleyen Mustafa Savaş, "Bütçenin yüzde 15,6'sı eğitime ayrıldı. Çocuklarımızın kaliteli eğitime erişimini sağlamak amacıyla okulların fiziki imkanları iyileştiriliyor, yeni derslikler yapılıyor. Okulların bilişim altyapıları güçlendirilerek internet erişimi kolaylaştırılıyor.  Yükseköğrenimin de dahil edilmesiyle birlikte eğitim bütçesi 2022 yılında, 2021 yılına göre, yüzde 29,4 artırılarak 273,5 milyar liraya ulaştı" dedi.

Kovid 19 küresel pandemisinde, sağlık altyapısına ve insan kaynağına yapılan yatırımların ülkemizde karşılığının fazlasıyla alındığına vurgu yapan Mustafa Savaş, "Allah bütün sağlık personellerimizden razı olsun. Pandemide insan üstü bir çaba ortaya koyuyorlar. Kendilerine minnettarız. 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi'nden Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlara 116,4 milyar lira, yükseköğretim kurumları sağlık uygulama ve araştırma merkezlerine 6,2 milyar lira olmak üzere toplam 122,6 milyar lira kaynak ayırıldı. Genel bütçeden sağlığa ayrılan pay yüzde 7 civarı. Sağlık Bakanlığı ve yükseköğretim kurumları döner sermayeleri ile Sosyal Güvenlik Kurumundan yapılacak sağlık harcamaları da dikkate alındığında sağlık alanına ilişkin ayrılan toplam kaynak 304,6 milyar liraya ulaştı. Ortaya konulacak kararlı politikalarla, inşallah bu küresel salgından en az hasarla çıkıp, koşar adım yolumuza devam edeceğiz" diyerek hayata geçirilecek sağlık politikalarının da önemine değindi.

Sosyal harcamalar için ayrılan kaynağın 104,2 milyar liraya yükseltildiğine ve bu tutarın 2022 yılı bütçesinin yüzde 6'sı olduğunu ifade eden Savaş bu konuyla alakalı yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"2022 yılında, ödeme gücü olmayan vatandaşlarımızın sağlık primi giderlerini karşılamak amacıyla 23,4 milyar lira, 65 yaş üstü yaşlılarımız, bakıma ihtiyacı olan engelli vatandaşlarımız ve yakınlarına bağlanan aylıklar kapsamında 15,6 milyar lira, engelli vatandaşlarımızın evde bakımına destek amacıyla 13,2 milyar lira, yoksul ailelere elektrik tüketim desteği kapsamında 2,4 milyar lira, ekonomik yoksunluk içinde olan çocuk ve gençlerimizin ailelerinin yanında yetişmelerine imkan sağlayan sosyal ve ekonomik destek ödemeleri için 2,5 milyar lira, engelli eğitim taşıma giderleri için 1,3 milyar lira, asker ailelerine yardım kapsamında 161 milyon lira, koruyucu aile uygulaması kapsamında yaklaşık 295 milyon lira gibi bir kaynak ayrıldı. Bugüne kadar olduğu gibi, 2022 yılında ve sonrasında da devletimiz aziz milletimizin yanında olmaya devam edecek inşallah. El ele verip bütün bu sıkıntıların üstesinden geleceğimize yönelik inancımız sonsuzdur"

2022 yılı bütçesinden, tarıma 57,6 milyar lira kaynak ayrıldığını söyleyen Mustafa Savaş, tarımsal destek programları için 25,8 milyar lira, tarım sektörü yatırım ödenekleri için 16,3 milyar lira, tarımsal kredi sübvansiyonu, müdahale alımları, tarımsal KİT'lerin finansmanı ve ihracat destekleri için 15,5 milyar lira kaynak ayrıldığına dikkat çekti.

Tarım sektörü yatırım ödeneklerinde önemli ölçüde bir artış yaşandığına vurgu yapan AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş şöyle konuştu:

"Tarımsal sulama yatırımı ödeneği 2020 yılında 3,7 milyar lira düzeyindeyken 2021 yılında bu rakam 9 milyar liraya çıkarıldı. 2022 yılında da bir önceki yıla göre yüzde 39 artışla 12,5 milyar liraya yükseltildi. Son iki yıl içerisinde önemli ölçüde artırılan reel sektör desteklerine 2022 yılında da devam edilecek. Özel sektörle birlikte bir büyüme stratejisi uygulanıyor. Reel kesim destekleri için bütçeden 68,9 milyar lira kaynak ayrıldı. İhracat destekleri için 5,2 milyar lira, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız aracılığıyla kullandırılacak teşvik ödemeleri için 2,9 milyar lira ve küçük ve orta ölçekli işletmelerimizin desteklenmesi için de 1,8 milyar lira reel kesim desteği hedefleniyor."

Savunma sanayindeki yerlilik ve millilik oranının yüzde 20'ler seviyesinden yüzde 80'ler seviyesine yükseltilerek dışa bağımlılığın büyük oranda azaltıldığını ifade eden Mustafa Savaş "Savunma sanayinde tam bağımsız Türkiye hedefimiz doğrultusunda; merkezi yönetim bütçesinden savunma ve güvenlik birimlerinin ihtiyaçları için ayrılan kaynak, 2021 yılında 139,7 milyar lira iken 2022 yılında yüzde 29,6 oranında artışla 181 milyar liraya yükseldi. Savunma Sanayi Destekleme Fonuna aktarılacak kaynağın da yaklaşık yüzde 39'luk bir artışla 31,3 milyar lira olması öngörülmekte. Savunma sanayinde artan ihracatımız ne denli başarılı çalışmalar yapıldığını açıkça ortaya koymaktadır. Savunma sanayimiz geliştikçe dosta güven, düşmana korku salmaya devam edeceğiz. Bu yatırımların ne kadar hayati olduğu gelecek çeyrek asırda çok daha net anlaşılacaktır" diye açıklama yaptı.

Savaş, “Bu vesileyle 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesinin hayırlara vesile olmasını diliyorum, 2023, 2053 ve 2071 Türkiye’sine doğru kararlı adımlarla yolumuza devam ediyoruz" dedi.

 

Okunma sayısı: 8.124

Sepetim