0.542. 537 86 70

AYDIN’DA OTOPARK SORUNU

Aydın kent merkezi hem otopark, hem de trafik yönünden bir keşmekeşlik içinde. Bırakın cadde kenarlarını vatandaşın yürüyeceği kaldırımlar bile araçların işgali altında.. Belediyenin yıllardır aldığı otopark paraları nerede?

2014-11-28

“Aydın’ın otopark sorununu çözdük…”

“Aydın’da otopark sorunu çözüldü..”

Bu sözleri Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi döneminde CHP’nin adayı Özlem Çerçioğlu’nun ağzından sıkça duyduk. Yaratılan algı operasyonu ile duyan duymayan da Aydın’da otopark sorununun çözüldüğünü sandı.

Yapılan neydi?

Hüseyin Aksu’nun başkanlığı döneminden kalma 400 araçlık önceki kapalı otopark yıkılmış, yerine 800 araç kapasiteli yeni bir kapalı otopark yapılmıştı. Oda tartışmalı…

Seçimin üzerinden 8 ay geçti.. Yeni kapalı otopark hizmete açıldı.. Ancak, kapalı otopark bomboş duruyor. Büyükşehir Belediyesi yollardan yasal olmadığı halde otopark parası almaya devam ediyor. Kapalı otoparkın burnunun dibindeki Menderes Bulvarı’na bile park yasağı getirilip araçlar kapalı otoparka yönlendirilemiyor.

Hatta ve hatta Aydın’da caddelerde paralı otopark uygulaması yetmiyormuş gibi alınan meclis kararı ile cadde ve sokakların paralı otopark olarak kullanılması uygulamasına ilçelerde de hazırlık yapılıyor.

Aydın Belediyesi yeni otoparklar üretemiyor. Katlı otoparklar yapamıyor.

Hızla artan talebe yetişemeyince de beceriksiz yönetim tek çare olarak caddeleri ücretli otoparka çevirme basitliğine kaçıyor.

Bu çaresizlik üzerinden de vatandaşı soyuyor.

Sorulduğunda ise, “Ne yapalım şehir içinde caddeler dar onları genişletemeyiz ki. Yollar dar olduğu için trafik sıkışıklığı yaşanıyor” basiretsizliğin ardına saklanılıyor.

Belediye’nin vatandaştan uzun yıllar boyunca aldığı otopark paraları var.

Peki yıllardır alınan bu otopark paraları nerede?

Yasa gereği, otopark paraları amacı dışında kullanılamaz. Belediyelerde yıllarca alınan otopark paraları acaba hiç denetlendi mi? Toplanan paralar usulüne uygun kullanıldı mı?

Eğer toplanan paralar amaç dışında kullanıldıysa, Cumhuriyet savcıları resen hareket edip Büyükşehir Belediye Başkanı hakkında suç duyurusunda bulunması, soruşturma açması gerekmez mi?

Aydın kent merkezi hem otopark, hem de trafik yönünden bir keşmekeşlik içinde.

Aydın Emniyeti 15 kişilik bir ekiple sürekli kent içini kontrol etmesine rağmen bu keşmekeşliği önleyemiyor. Bırakın cadde kenarlarını vatandaşın yürüyeceği kaldırımlar bile araçların işgali altında.. Araçlar kaldırıma park ediyor, yayalar yolun göbeğinden yürüyor.

Emniyet, Belediye, Zabıta, Trafik Polisi gibi sorumlular var, kural yok.

Vatandaş kaldırımlara park yapmaya devam ediyor.

Türkiye genelinde cadde ve sokaklarda ücretli otopark uygulamasını iptal eden birçok dava var. Bunlardan bir tanesi Ankara 12. İdare Mahkemesi’nin kararı. Bir başka karar okuyucumuz Gürkan Günaydın kardeşimiz göndermiş. Burdur Tüketicileri Koruma Derneğinin açtığı dava sonucu belediyenin cadde ve sokakları “Ücretli Otopark” kullanmaları yasal değil.

Örneğin Polatlı Tüketici Hakları Derneği’nin açtığı dava sonucu da cadde ve sokaklarda ücretli otopark uygulamasına son verilmiş.

Aydın’da Tüketici Hakları Koruma Derneği yok mu?

Belediyeler Otopark Yönetmeliği’ne uymuyor. Kentin ciddi sorunları ile uğraşması gereken belediye başkanları abidik-gubudik işlerle zaman harcıyor.

Bakınız 01. 07. 1993 Tarih ve 21624 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Otopark Yönetmeliği ne diyor:

Madde 4, ’f’ bendinin son paragrafı: “Otopark bedeli alınan parsellerin otopark ihtiyacının belediye ve valilikçe (il idare kurulu) karşılanması zorunludur.”

Madde 9: “Bina içinde veya parselinde otopark yapılması mümkün olmayan yapıların durumu belediyece imar durumu ile ilgili ilk müracaat tarihinden başlayarak 30 gün içinde ilgilisine gerekçeleri ile bildirilir. Belediyeler bina otoparkı yerine otopark sorununun nasıl çözümleneceğini binanın hangi bölge veya genel otoparkından yararlanacağını da bildirmekle ve bu otoparkları tesis etmekle yükümlüdür. Bu durumda bölge veya genel otoparktan yararlananlardan ayrıca kullanım ücreti alınmaz.”

Büyükşehir Belediye Başkanı bu yönetmeliği bilmiyor mu?

Bilmiyorsa o koltukta niye oturuyor?

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin cadde ve sokaklardaki ücretli otopark uygulaması yasal değildir, hukuka aykırıdır.

İmar Kanunu’nun 37. maddesine göre, yapı kullanma izni verildiğinde o bina içinde otopark alanı tahsis edilmesi gerekiyor. Eğer otoparkla ilgili alan tahsis edilmemişse yapı kullanma izni verilmiyor. Yasaya göre, bina kendi içinde her araç için 20 metrekarelik otopark tahsis edilemiyorsa otopark parasının belediye hesabına yatırarak, yapı ruhsat izni alabiliyor.

Yatırılan bu otopark paraları da amacı dışında kullanılamıyor.

Belediyeler otopark için alınan harçları başka amaçlar doğrultusunda kullandığı için şehirlerin otopark ihtiyacı her geçen gün artıyor. Ödenen otopark paraları başka yerlerde kullanılıyor. Otopark ihtiyacını karşılaması gereken belediye işin kolaycılığına kaçarak yol kenarlarını otopark yapıyor.

Sözün özü: Yol kenarlarının otopark yapılmasına yasa dur derken, Aydın Büyükşehir Belediye Meclisinde yeni yol kenarı otopark kararları alınıyor.

Yasa otopark uygulamasına dur demiş. Ankara, İstanbul, Burdur, Niğde, Bolu, Adapazarı ve diğer illerde uygulanmış.

Aydın’da da bu davalardan biri emsal gösterilip dava açılsa karar iptal edilecek ama o yürekte bir babayiğit çıkmıyor. Tüketici Hakları Koruma Derneği ise Büyükşehir Belediye Başkanına şirin görünmek için bu durumu görmezden geliyor.

Buradan Yasa ve Yönetmeliğe uymayan Aydın Büyükşehir Belediyesi hakkında yetkililere suç duyusunda bulunuyorum.

 

FOTOĞRAFLARLA KALDIRIM MANZARALARI

Sepetim