0.542. 537 86 70

Aydın çöplüğünde girift ilişkiler.. (2)

EMANEGE’de nasıl oluyor da enerji üretimi sürekli artıyor? Yetkililer bu konunun üzerine neden gitmiyor?

2021-07-07

Aydın Şafak olarak yıllardan beri EMAN ve EMANEGE şirketleri ve gerçekleri hususunda sizleri bilgilendirmeye çalıştık. Hatta yazdıklarımızla sizlerin sıkılmanıza bile sebep olduk. Ancak bizler doğrunun peşinde gittiğimizi düşünürken aslında bazı yanıltıcı belgeler ve söylemlerle yanlış yönlendirildiğimizin farkına vararak kamuoyunu bazı konularda eksik bilgilendirdiğimizin de farkına vardık.

Başta Eski Bürokrat Haldun Haşmet Aysan olmak üzere bazı art niyetli kişilerce yıllarca kamuoyunun oyalandığının da farkına vardık.

Ama gerçekliğin o kadar güzel tarafları vardır ki mutlaka gün yüzüne çıkar.

Şimdi gelelim EMANEGE ve gerçeklerine..

3 Temmuz 2021 Cumartesi günkü haberimizle Haldun Haşmet Aysan’ın EMANEGE şirketi ile olan bağını ve arayı bulan kişinin de kendi öz yeğeni Gülçin Aysan olduğunu sizlere duyurmuştuk.

Bu konuda ne Haşmet Aysan’dan ne de ilgili firmadan her hangi bir aksi açıklama gelmedi. Gelelim diğer saklanmış gerçeklere.

2014 yılında Aydın’ın Büyükşehir olması sonrası kurulan Katı Atık Düzenleme ve Depolama Tesisleri Aydın Merkez, Didim ve Kuşadası başta olmak üzere kuruldu. İlerleyen aşamalarda Nazilli İlçesinde de kurulacaktı.

İlk ihaleyi alan firma Trendwalker firması idi.

Bu firmada her şey usulüne uygun olarak başladı.

Bütün mevzuatlar ve kanun hükümleri yerine getirilerek devam etti.

Örnek olarak, o dönemde 3 ayrı depolama tesisinde 26. 04. 2011 tarih ve 27916 Sayılı Resmi Gazete’de belirtilen Katı Atık Depolama Tesisleri ile ilgili yönetmeliğe göre (Madde 5, 9. bendi uyarınca) her tesiste bir adet Çevre Mühendisi bulunur maddeleri bile uygulandı. Daha sonra çeşitli nedenlerle bu depolama işi önce EMAN sonra da EMANEGE firmasına ihale edildi ve çöplük serüveni de burada başladı.

Önce Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili Daire Başkanı değişti ve Levent Onuk’un sahneye çıkması ile birlikte usulsüzlükler başladı. Levent Onuk, “3 tesiste 3 çevre mühendisine ne gerek var” dedi. Sonra “Haldun Haşmet Aysan’ın torpilli öz yeğeni Çevre Mühendisi Gülçin Aysan bütün bu tesislere bakar” diyerek tek mühendis ile yola devam etti.

EMANEGE Şirketi çöpten elektrik üretmeye başladı ama büyük patron Levent Onuk kanun ve yönetmeliklere aykırı biçimde Kuşadası ve Aydın tesislerindeki elektrik üretiminin başına ilgili bakanlıkta yüksek konumda bir devlet büyüğünün yeğeni olan Elektronik Haberleşme Mühendisi Yiğitcan Taşkıran’ı yetkisi olmamasına rağmen kontrolün başına getirdi.

Oysa ki Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Elektrik Üretimine ait yönetmeliğin 4. Maddesine göre;

e) EM: Elektrik, Elektronik, Elektrik Elektronik Mühendisleri ile Lisans Diploması Yüksek Mühendis olanları,

f) İşletme Sorumluluğu: YG veya AG tesislerinin ilgili mevzuata göre üstlenilen işletme sorumluluğu hizmetlerini,

g) İşletme Sorumlusu: Oda tarafından belgelendirilmiş YG veya AG tesislerinde teknik konulardan sorumlu EM,

şirkette görevlendirilmesi gerekirken bu yönetmelik hükmü hiçe sayılarak elektrik üretimi yapılmaya başlandı, (hala da üretim bu şekilde devam ediyor.)

Şimdi EMANEGE Şirketinde daha farklı bir boyuta geçiyoruz.

Bu şirketi birinci derecede kontrol ile yetkili kurum Aydın Büyükşehir Belediyesi.

Güzide Belediyemizin bu firmayı devamlı kontrol etmek için sorumlu bir çevre mühendisi var. Bu çevre mühendisi arkadaşımız Mehmet Emre Akoğlu, Kuyucak ilçesinde dürüstlüğü ile nam salmış belediye eski başkanı Ali Ulvi Akoğlu’nun oğlu.

İddiaya göre;

Büyük patron Levent Onuk bu duruma da el atıyor ve “bana yakın olan adam yavan yemez yaya gezmez” diyerek hemen altına bir adet Renault Fluance arabayı çekiveriyor.

Ama “eski başkanın oğlu siyasi kanalla belediyeye girmiş, kadrosu bile olmayan bu mühendis beni kollamaya yetmez” diyen Patron Levent Onuk, sonra kancayı kime takıyor bunu da bir başka yazı konusu yapalım.

Sevgili Okurlar..

İlerleyen günlerde EMANEGE şirketini denetlemekle yükümlülüğü olan diğer devlet kurumlarındaki girift ilişkileri de açıklayacağız.

Şimdilik sizlere girift ilişkilerin bir kısmını anlattık ama bu ilişkiler ve denetimsizlik ağı deştikçe büyümekte.

Bu arada “rüşvet iddiaları ayyuka çıkan EMANEGE’de kaynak nereden sağlanıyor?” diye sorduğunuzu duyar gibiyiz.

Anlatalım.

Levent Onuk girift ilişkiler içinde dağıtıldığı iddia edilen paraları tabi ki kendi cebinden değil sizlerin bizlerin parası ile yapıyor.

Nasıl mı?

Kuşadası Tesisin’de birçok kısım usulsüz yapıldığı için ruhsat alınamayan ama aktif olarak kaçak çalışan bir ayrıştırma ünitesi var Levent Onuk beyefendinin. Burada devlet ekonomisine kazandırması gereken ayrıştırılmış atıklar Söke’de güçlü bir hurdacı esnafa satılıyor. Ancak bu işlem lisanssız ve vergi dışı olduğu için buradan kazanılan paralar kayıt altına alınmadan kimlere ne şekilde dağıtılıyor? Bunun araştırılması gerekiyor.

Levent Onuk, burada kimi aracı kullanıyor? Tabi ki imza yetkisi ile donatıp 9 bin lira maaş verdiği şirketin göz bebeği Gülçin Aysan'ı.. Paylar böylelikle her ay düzenli olarak Gülçin hanımın aracılığı ile ilgililerine ulaştırılıyor.

Şirketlerinde kayıtsız ve sigortasız şekilde oldukça astronomik maaşla çalışan eski ortak Mahmut Önal ile yakın akrabası Mehmet Ali beyleri de unutmayalım bu arada.

Öte yandan devletin elektrik alan kurumları her geçen gün artan enerji üretiminin nereden geldiğini sorgulamak aklına bile gelmiyor.

Sahi EMANEGE’de nasıl oluyor da enerji üretimi sürekli artıyor?

Yetkililer bu konunun üzerine neden gitmiyor?

"Çöplüğe dönemsel anlamda aylar bazında gelen çöp miktarı ortalama aşağı yukarı aynı. Ancak elektrik üretim miktarı sürekli artışta. Bu enerji artışı nasıl artıyor?" diye sormayı akıl edemiyor.

Tam burada şu soruyu soralım.

EMANEGE’nin patronu Levent Onuk, çöpteki gaz miktarını artırmak için tesislerin çöp alım kodları dışında farklı çöpleri de usulsüz şekilde alıyor mudur acaba?

Anlattıklarımız sizce araştırmaya değemez mi?

NOT: EMAN EGE ŞİRKETİ YAPMAKLA YÜKÜMLÜ OLDUĞU TERFİ İSTASYONLARINI NEDEN YAPMIYOR? BELEDİYELER NEDEN YÜKSEK MALİYETLER ALTINA SOKULUYOR? BUNUN GİBİ BAŞKA SORULARA CEVAP ARAYACAĞIZ.. BİZİ İZLEMEYE DEVAM EDİNİZ..

 

Sepetim