0.542. 537 86 70

Ali Babacan'dan dolar artışı tepkisi..

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan partisinin haftalık basın toplantısında dolar kurunda artışı değerlendirdi. AK Parti'ye tepki gösteren Babacan "Kendi deyimleriyle yerli ve milli bir kriz" dedi.

2021-11-24

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, haftalık değerlendirme toplantısında konuştu. Babacan hükümete çağrı yaparak, ülkenin daha iyi hale gelebilmesi için yapılacak maddeleri saydı. "Bu yaşananlar tek bir kişinin keyfi bir şekilde inatla attığı adımlar sonucunda yaşanıyor" diyen Babacan “Tüm bunların bedelini milletimiz alın teriyle ödedi ve ödüyor. Tek yetkili oldu ve hemen ardından ülkenin 137 milyar dolarlık rezervi çarçur edildi. Kurdaki artış ülkenin dış ticaretinde ağır bir yük oluşturacak. Tüm bunlara değdi mi Sayın Erdoğan?” diyerek Erdoğan’a tepki gösterdi.

Babacan, "İktidar tüm dünyada kriz var diye bizde de öyleymiş gibi gösteriyor. Öyle bir şey yok bizim yaşadığımız bambaşka bir şey. Bu kriz ev yapımı, el yapımı kriz. Kendi deyimleriyle yerli ve milli bir kriz. Dünya'da en yüksek faiz uygulanan ülkeyiz. Kendi içinde dolar kuru bu kadar hızlı artan bir ülke daha yok. Hangi ülkede dolar kuru bu kadar hız artmış. Yüzde 19 enflasyon oranıyla dünya ile mukayese edince dünyanın en yüksek enflasyon rakamına sahibiz. Elektrik fiyatlarının doğal gaz zamlarında dünya ülkeleri arasında açık arayla birinciyiz. TÜİK'in açıklandığı verilerden de emin değiliz." ifadelerini kullandı.

“TÜM TÜRKİYE’YE BİR DAVETİMİZ VAR”

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan 4 tane yapısal madde olmak üzere somut adımlarıda içeren uygulamaları sayarak “Bizim tüm Türkiye’ye bir davetimiz var. Bu tek kişilik yönetime son vereceğiz. Yargıçların korkuyla yaşamasına son vereceğiz. Yargının vatandaşları sopa olarak kullanılmasına son vereceğiz. Kurallar egemen olacak, hukuk çalışacak. Halkımız bu ucube yönetimden kurtulmadıkça sorunlar kalıcı hale gelecektir” dedi.

Babacanın hükümete yapması için söylediği maddeler şu şekilde:

“Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçilmelidir.

Hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı garanti edilmelidir.

Kuralların kurumsal yönetim anlayışın hakim olduğu bir kamu yönetimi hayata geçirilmelidir.

Güçlü sürdürülebilir kapsayıcı yönetim stratejine geçilmelidir.

İmar rantına dayalı yapıdan, katma değer gücüne kaydırılmalı, yatırımlara ve ihracata dayalı hale getirilmelidir.

Türkiye’nin başarılı olduğu dönemde karar ve uygulamasına yön veren bir zihniyet, sorunların kök nedenlerine odaklanma ilkelerine dönülmeli ve uygulanmalıdır.

Merkez Bankası yasası derhal değiştirilerek tam bağımsız hale getirilmelidir.

Merkez  Bankası Üst Yönetimi Plan ve Bütçe komisyonu tarafından kamuya açık biçimde değerlendirilmeye tabi tutulması liyakat ve ehliyet sahibi kişilerden seçilmelidir.

TÜİK yasası değiştirilmelidir.

TÜİK yönetimi kamuya açık biçimde değerlendirilmeye tabi tutulması liyakat ve ehliyet sahibi kişilerden seçilmelidir.

TÜİK istatistikleri akademisyen ve uzmanlar tarafından yapılmalıdır.

Varlık Fonu ve ne iş gördüğü belli olmayan kurullar kapatılmalıdır.

Kamuda yeni bina araç gibi giderler durdurulmalıdır.

Kamu özel işbirliği projeleri eksiksiz biçimde Sayıştay’ın denetimine açılmalıdır.

Kaynaklar ülkemizin rekabet gücünü artırmak için kullanılmalı ve bu nedenle Kanal İstanbul projesi gündemden düşmelidir.

Yeniden birer arpalık haline getirilen kitlerdeki kan kaybı durdurulmalıdır.

Bunlar sadece rezervleri sıfıra düşürmediler, develete bağlı her kurum kan kaybediyor. Gizlenen saklanan bir sürü yanlış var.

Kamu İhale Kanunu sil baştan yeniden yazılmalıdır.

Kamu bankalarının kredi verme operasyonları durdurulmalıdır.

Kamu görevine alımlarda mülakat uygulamasına son verilerek, yazılı sınava tabi tutulmalıdır.

İmar değişikliğinden kaynaklanan rantlar vergilendirilmeli, sanayi ve gayrimenkul sektörü arasında denge kurulabilsin.

Asgari ücret, memur iş ve emekli maaşlar, dar gelirli kişilerin sepetindeki artan fiyatlar göz önüne alınarak yükseltilmelidir.

Gübre, tohum, ilaç, mazot başta olmak üzere çiftçilerin korunacağı destek programı hazırlanmalıdır.

Gıda, elektrik, doğal gaz temel gıda maddelerini içeren özel bir destek programı yapılmalıdır.

Esnaf için mutlaka doğrudan destek kredisi ve garanti oluşturulmalıdır.”

2022'NİN FAİZ MÜCADELESİNİ MİLLETİMİZE ANLATSINLAR

DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan, “Özellikle bütçenin faiz giderleri için Erdoğan’a sesleniyorum, bunlar güncellenmelidir. Bugünkü hazine faizleriyle bir çarpsınlar 2022 yılında ne kadar faiz ödemek zorunda kalacaklarını bir görsünler. 2022’nin faiz mücadelesini bir milletimize anlatsınlar.” ifadelerini kullandı.

ERKEN SEÇİM YOK DEDİKTEN SONRA ÇOK SEÇİME GİDİLDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın erken seçim yok açıklaması hakkında düşüncelerini dile getiren Babacan “İstanbul’u kaybetmelerinin acısı hala taze. Erken seçimden korkuyorlar. Erken seçim yok dedikten sonra çok seçime gidildi. İktidarın küçük ortağı aniden bir gün erken seçim gerekiyor derse Erdoğan’ın bunu engellemek için bir aritmetiği yok. O vakit ülke hızlı şekilde seçime gidebilir. Biz seçime girmeye ruhsatımızı aldık, cebimize koyduk, hazırız” dedi.

 

Okunma sayısı: 5.362

Sepetim